Skip to main content

Nieuw webdossier Informatieveiligheid voor huisartsen

De huisartsenbrancheorganisaties NHG, LHV en Ineen hebben een volledig nieuw webdossier gepresenteerd omtrent informatiebeveiliging. Dit is een handig digitaal hulpmiddel, waarmee huisartsen kunnen checken of ze hun cybersecurity up to date hebben. Huisartsen kunnen op een speciale website info vinden over een goede beveiliging en een drietal scans doen om te kijken hoe het er bij hun in de praktijk voorstaat.

Informatieveiligheid en cybersecurity is in de zorg een steeds belangrijker thema. Een arts heeft de eed van Hippocrates afgelegd. De patient mag dus verwachten dat huisartsen instaan voor de beste zorg in vertrouwelijkheid en een zo optimaal mogelijke beveiliging van data.

Toegangscontrole

Om informatieveiligheid te waarborgen, moeten huisartsen en andere zorgverleners beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals toegangscontrole, versleuteling, firewallbescherming, regelmatige audits en training voor medisch personeel. Het is van vitaal belang dat gezondheidszorginstellingen zich bewust zijn van de steeds veranderende bedreigingen en technologieen en zich blijven aanpassen zodat patientgegevens veilig blijven. De arts en patient moeten de patientdata samen duiden en daarbij moet de privacy gegarandeerd zijn. Daarom is het nieuwe webdossier rond informatieveiligheid van de brancheorganisaties zeer welkom.

Up to date webdossier Informatieveiligheid

Patientendossiers, medewerkersgegevens,  financiele administratie, werkinstructies en contracten van huisartsen moeten ten slotte niet alleen up to date zijn maar ook goed beschikbaar en betrouwbaar. Alle maatregelen die een huisarts hiervoor neemt, vallen onder de noemer informatiebeveiliging. In het nieuwe webdossier Informatiebeveiliging vinden huisartsen alle info hoe ze dit stapsgewijs optimaal kunnen inrichten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen