Skip to main content

John van den Heuvel: Datalekken vormen een steeds groter risico

Organisaties kunnen nooit honderd procent de garantie geven dat persoonsgegevens veilig zijn, maar ze moeten er wel alles aan doen om privacygevoelige informatie te beschermen. Een nieuwe generatie van criminelen doet er alles aan om deze data in handen te krijgen en vervolgens te verkopen. Bedrijven die getroffen zijn door een datalek, moeten hier open en eerlijk over zijn naar slachtoffers zodat zij zelf actie kunnen ondernemen.

Dat zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel in een interview met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Van den Heuvel voelde zich niet veilig door datalek bij de GGD

De journalist zegt dat hij al jaren bedreigd wordt door criminelen. Het stokje erbij neergooien is echter geen optie voor hem. Hij zegt zich veilig te voelen door de persoonsbeveiliging die hem omringt. De afgelopen jaren was er echter een moment dat Van den Heuvel zich niet veilig voelde: dat was toen zijn woonadres op het internet te koop werd aangeboden.

Zijn adres was uitgelekt door een grootschalig datalek bij de GGD. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat duizenden medewerkers toegang hadden tot persoons en medische gegevens van miljoenen Nederlanders. Doordat de systemen verouderd waren en het autorisatiebeleid niet goed was ingericht, kopieerden enkele werknemers de privegegevens van miljoenen Nederlanders en boden deze te koop aan via Telegram, Snapchat en Wickr.

Volgens de officiele cijfers zijn de gegevens van 1.250 Nederlanders daadwerkelijk verkocht. Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade, ICAM, vermoedt echter dat miljoenen Nederlanders de dupe zijn van het datalek bij de GGD. In maart 2023 startte de stichting een massaschadeclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze eist een schadevergoeding van zo n 3 miljard euro van het departement.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen