Skip to main content

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram

Een nieuwe klacht over de abonnementsformules van Meta laat de kritiek op de betalen voor privacy formule groeien. Het gaat om een gedeelde klacht van de European Consumer Organisation, BEUC, en achttien van haar leden. Deze werd neergelegd bij het Consumer Protection Cooperation Network, waardoor het probleem zal terechtkomen bij alle nationale autoriteiten van alle landen in de Europese Economische Ruimte. De BEUC speelt de kritiek daarmee door op een hoger niveau dan de privacy stichting noyb, die afgelopen week naar de Oostenrijkse regulator stapte.

De abonnementsmodellen van Meta worden gezien als een manier om gebruikers te laten betalen voor hun privacy. De actiegroep noyb legt dit punt voor aan een Oostenrijkse regulator.

Noyb, de stichting achter Max Schrems, klaagt de beleidswijziging van Meta officieel aan. Met de wijziging introduceerde het social media platform een betalend abonnement dat gebruikers een reclamevrij platform aanbiedt. Gebruikers betalen hier al snel veel geld voor, aangezien er apart wordt betaald voor web en mobielgebruik en binnenkort ook een meerprijs geldt voor ieder gekoppeld account.

De prijs is echter niet het belangrijkste onderwerp van de klacht. Wel dat de abonnementen de enige optie zijn om onder dataverzameling door Meta uit te komen. Dit gebruikt de social media conglomeraat om gepersonaliseerde advertenties te sturen. Er is geen mogelijkheid om dit type kosteloos uit te schakelen. Noyb vindt dat onredelijk omdat het gebruikers laat betalen voor hun privacy.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen