Skip to main content

Digitale trends 2024: van AI tot cybersecurity

De digitale wereld is volop in beweging. Bijblijven met technologische ontwikkelingen is van groot belang voor ondernemers, anders kan het maar zo dat je achter het net vist. Ben jij op de hoogte van de digitale trends voor ondernemers anno 2024? Lees het hier!

Trend 1: AI technisch integreren op de werkvloer  

Het is inmiddels al een bekend nummer op de werkvloer, kunstmatige intelligentie, AI. De vraag voor 2024 is: hoe kan AI technisch worden geintegreerd in de bedrijfsprocessen? Denk aan de technische integratie van AI bij HR, marketing, IT of bij andere afdelingen. 

AI als vervanging van personeel?  

Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van AI razendsnel gaan, is er nog geen sprake van dat AI de inzet van personeel al kan vervangen. Wel biedt een programma als ChatGPT kansen als het gaat om efficienter werken. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten het programma om content te creeren of om snel grote hoeveelheden informatie op te halen. De sleutel tot succes: AI en je personeel optimaal samen laten werken, zodat de een de ander kan versterken. 

Personeel opleiden om AI te gebruiken 

Het is dan ook cruciaal om je personeel te helpen goed met AI toepassingen te leren werken. Sommige werknemers zijn nog huiverig als het gaat om zulke digitale trends. Maar met voldoende opleiding en duidelijke instructies voor het effectief inzetten van AI tool, zal AI snel een integraal onderdeel worden van je organisatie. 

AI Act: Europese wetgeving rond AI 

Houd ook rekening met wetgeving rond AI. Om te zorgen dat het gebruik van AI veilig is en geen inbreuk maakt op grondrechten, democratie, rechtstaat en milieu komt er nieuwe Europese wetgeving: de AI Act. Deze wetgeving moet het gebruik van AI meer gaan reguleren. Bepaalde functionaliteiten van AI zullen zelfs helemaal verboden worden. Andere functionaliteiten zullen alleen ingeperkt worden. De zwaarte van de regels zijn afhankelijk van de hoogte van het risico.  

Trend 2: Nog meer focus op cybersecurity 

Sommige bedrijven zien cybersecurity nog steeds als optioneel. Maar anno 2024 is het essentieel om cybersecurity topprioriteit te geven. AI wordt niet alleen gebruikt binnen bedrijven, ook cybercriminelen leren steeds meer gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en AI tools. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van foutloze computer gegenereerde teksten waardoor het herkennen van phishingmails steeds lastiger wordt. 

Proactief inzetten op digitale veiligheid 

Cybersecurity is veel meer dan het goed reageren op een cybercrime. Door de digitalisering zijn bedrijven online een stuk kwetsbaarder geworden. Denk maar aan alle digitale transacties, gegevens in de cloud en afhankelijkheid van IT. In 2024 is het belangrijker dan ooit om vooruit te denken en er alles aan te doen om de digitale kroonjuwelen van het bedrijf te beschermen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen