Skip to main content

Europese Unie klopt voorlopige AI-act af: aan deze regels moeten bedrijven zich houden

De Europese Unie heeft een voorlopige deal afgesloten over de regulering van artificiële intelligentie (AI), de zogenaamde AI-act. De EU werkt al een tijdje aan regelgeving voor AI, en nu is er voor het eerst een concreet voorstel. Er wordt onder andere streng toegekeken op copyright.

Met de AI-act heeft de Europese Unie de strengste regels voor AI ter wereld. Deze voorlopige deal, die nog geratificeerd moet worden, kan grote gevolgen hebben voor welke AI-systemen nog in Europa toegankelijk mogen zijn.

In het nieuws: Afgevaardigden van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 27 lidstaten bereiken een akkoord over de regulering van AI.

 • De EU zorgt met deze eerste deal voor de eerste regulering van AI wereldwijd. AI-modellen met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, zoals ChatGPT van OpenAI, moeten straks voldoen aan een aantal basisrichtlijnen. Bedrijven moeten zich onder andere houden aan:
  • Een beleid waardoor copyright-wetten niet overschreden worden. Zo zou AI zich niet zomaar mogen verbeteren met data die auteursrechtelijk beschermd is.
  • Het bijhouden van informatie over hoe het bedrijf modellen traint en vervolgens samenvattende rapporten publiceren over hoe dit gebeurt.
  • Het uitwerken van regels over aanvaardbaar gebruik.
 • Verder moet men het energieverbruik rapporteren, komen er verschillende richtlijnen rond cybersecurity en moeten incidenten gemeld worden.
 • De EU kan een onderscheid maken in welke bedrijven meegeteld worden. Het aantal geregistreerde gebruikers en de grootte van de dataset zijn een aantal belangrijke parameters.
 • De Europese Commissie wil dit nog verder uitwerken naar regels die op langere termijn kunnen blijven gelden. De vraag is of de huidige regels niet al achterhaald zijn.
  • Bovendien is dit slechts een voorstel: zowel het Europees Parlement als de 27 lidstaten moeten de tekst nog goedkeuren.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen