Skip to main content

MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes

Vorig jaar was er een toename van de intensiteit, omvang en het technische niveau van spionagecampagnes door Chinese statelijke hackersgroepen, waarbij vooral edge devices zoals vpn apparatuur, routers en firewalls het doelwit waren, zo stelt de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, MIVD, in het verschenen openbaar jaarverslag 2023.

In 2023 waren Nederlandse en bondgenootschappelijke, defensie, bedrijven en overheidsinstellingen veelvuldig doelwit van diverse Chinese cybereenheden, aldus de MIVD. Bij de aanvallen werd voornamelijk gezocht naar intellectueel eigendom, persoonsgegevens en voorkennis omtrent politiek bestuurlijke beleid en besluitvorming. Het tempo van Chinese cyberoperaties op westerse doelwitten ligt hoog en Chinese inlichtingendiensten schroeven de capaciteiten om westerse doelwitten aan te vallen steeds verder op, zo laat de dienst weten.

De MIVD merkt op dat Chinese statelijke hackersgroepen al geruime tijd grootschalige en persistente cyberspionagecampagnes uitvoeren tegen Nederlandse en bondgenootschappelijke belangen, maar er vorig jaar een toename zichtbaar was van de intensiteit, omvang en het technische niveau van deze cybercampagnes. Zo richten de aanvallen zich nadrukkelijk op edge devices zoals vpn apparatuur. Worden bekendgemaakte kwetsbaarheden soms op de dag van de publicatie misbruikt en worden er steeds vaker zerodaylekken ingezet. Defensie werd vorig jaar zelf ook slachtoffer van Chinese statelijke hackers. Een aantal FortiGate apparaten van Defensie werden met malware besmet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen