Skip to main content

Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?

Een wel heel ijverige wijkagent heeft in Son ruim twee jaar een gezin geobserveerd, omdat hij vermoedde dat er iets niet klopte. Het echtpaar met drie kinderen reed in een dure Volkswagen Tiguan, terwijl ze een bijstandsuitkering hadden. De wijkagent vroeg zich daarom af: waar doen ze het van? Het echtpaar uit Son en hun beide ouders werden na een lang onderzoek met observaties en telefoontaps opgepakt en in de cel gezet.

De grote vraag in de rechtbank in Den Bosch was woensdag of de wijkagent op eigen initiatief zo n onderzoek naar het gezin mocht instellen. Zowel de rechter als de advocaten noemden de wijkagent overijverig. Je zult maar zo n agent in je wijk hebben, zei een van de advocaten. Je bent vogelvrij.

De wijkagent ging 12 tot 13 keer op onderzoek uit tussen 2020 en 2022. Hem was opgevallen dat het gezin in een auto reed die hij niet vond passen bij hun inkomen. Hoe de agent wist dat het echtpaar een bijstandsuitkering had, werd tijdens de zitting niet duidelijk, maar de advocaten plaatsten er wel hun vraagtekens bij. De wijkagent bleek precies op de hoogte van het feit dat ze een uitkering hadden.

24 uur een camera
Centraal bij de observaties stond de Volkswagen Tiguan met een waarde van rond de 30.000 euro. Die auto stond niet op naam van het echtpaar, maar van de moeder van de vrouw. De wijkagent zag dat de auto altijd bij het huis van het echtpaar in Son stond. Af en toe reed de wijkagent langs, maar ook maakte hij foto s en plaatste zelfs 24 uur een camera om te zien of de auto er s nachts ook stond.

Na twee jaar schakelde hij justitie in en werden telefoons afgetapt. Uiteindelijk was er zoveel bewijs dat er binnengevallen werd op het adres in Son en bij beide, stief-, ouders van het echtpaar. Alle zes werden in de cel gezet en stevig verhoord.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen