Skip to main content

Britse toezichthouder bezorgd om nieuwe Microsoft app

De Britse privacytoezichthouder wil opheldering van Microsoft over de nieuwe functie Recall in Windows, die iedere paar seconden een schermafbeelding maakt. Kunstmatige intelligentie maakt die afbeeldingen doorzoekbaar, maar de waakhond wil zeker weten dat de privacy daarbij gegarandeerd is. Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor privacyschendingen als werkgevers Recall gebruiken om het personeel in de gaten te houden.

We doen navraag om zeker te weten dat die veiligheidsmaatregelen er zijn, zegt een woordvoerder tegen de BBC. Privacyvoorvechters maken zich zorgen om de nieuwe functie. 

Recall, zoals de functie heet, helpt je om dingen terug te vinden die je ooit hebt bekeken op je computer. Dat kan doordat je computer iedere vijf seconden een schermafbeelding maakt. 

Kunstmatige intelligentie herkent de teksten en beelden op de afbeeldingen. En met een zoekopdracht kun je vervolgens foto s en bestanden doorzoeken die je hebt bekeken, evenals je internetgeschiedenis en documenten. Recall slaat geen video of audio op van Microsoft Teams of andere videobeldiensten. 

De functie werkt nog niet in het Nederlands. Alleen het Engels, Spaans, Frans, Duits, Chinees en Japans worden ondersteund. Wanneer andere talen worden toegevoegd, maakt Microsoft later bekend. 

Zorgen om gegevens: je moet niet alles willen delen

Privacyorganisatie Bits of Freedom maakt zich zorgen. Want door iedere 5 seconden een schermafbeelding te maken, worden er misschien ook wel gevoelige zaken vastgelegd. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen