Skip to main content

Kabinet wil concurrerende cybersecuritymarkt met voldoende personeel in 2035

Het demissionaire kabinet wil dat Nederland in 2035 over een concurrerende cybersecuritymarkt beschikt met voldoende getalenteerd personeel. Dat staat in de agenda voor Cybersecurity Technologies (pdf). Cybersecurity is onder de Nationale Technologiestrategie een van de aangewezen sleuteltechnologieen. Volgens het kabinet zijn de in totaal tien sleuteltechnologieen nodig voor Nederlandse banen en inkomsten van de toekomst, het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en de nationale veiligheid.

Begin dit jaar werd de Nationale Technologiestrategie al aangekondigd, maar moest de agenda voor cybersecurity nog worden uitgewerkt. Die is nu verschenen. Daarin staat dat Nederland in 2035 een concurrerende cybersecuritymarkt heeft met voldoende talent. Door middel van een multidisciplinaire aanpak moet Nederland een internationaal leidende positie in innovatieve cybersecuritytechnologieen hebben verworven. Tevens zou cybersecurity een geintegreerd onderdeel van de Nederlandse sectoren moeten zijn door het toepassen van security by design, security by default en cybersecurity in de toeleveringsketen van organisaties en bedrijfsketens.

Technologische innovaties rondom cybersecurity zijn essentieel voor een digitaal veilig, weerbaar, open, autonoom en welvarend Nederland. Om de toenemende digitale dreiging tegen te gaan en de afhankelijkheid van anderen te beperken is technologisch leiderschap belangrijk voor Nederland, aldus demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken (pdf). Volgens de minister raakt cybersecuritytechnologie alle sectoren en technologieen en zou in de basis moeten worden meegenomen in de ontwikkeling van operationele en digitale systemen in alle sectoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen