Skip to main content

Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?

Is er een taak weggelegd voor gemeenten om te zorgen dat bedrijven digitaal weerbaar zijn? Experts verschillen van mening.

Een digitale aanval op een bedrijf of een evenement kan gevolgen hebben voor de lokale fysieke veiligheid. Is er dan ook een rol voor gemeenten weggelegd om de digitale weerbaarheid van bedrijven te vergroten? Juridisch zijn er mogelijkheden, zo blijkt uit onderzoek. Over de wenselijkheid en de uitvoerbaarheid ervan lopen de meningen uiteen.

Ernstige gevolgen

In opdracht van de VNG onderzocht het lectoraat Bestuur en Veiligheid in een Digitaliserende Samenleving van NHL Stenden of gemeenten mogelijkheden hebben om bij te dragen aan de digitale veiligheid van bedrijven en evenementen, en welke dan. Aanvallen op vitale dienstverlening als een vliegveld of ziekenhuis kunnen ernstige gevolgen hebben voor de samenleving, zegt lector Willem Bantema. Nationaal en internationaal zijn er regels, maar tot ons onderzoek was het onduidelijk of en wat je daar op lokaal niveau aan kunt doen.

Veiligheidsvoorschriften

Je kunt er iets aan doen, zo blijkt uit het onderzoek, dat tot stand kwam door literatuuronderzoek, juridisch onderzoek en interviews. Gemeenten kunnen vergunningseisen stellen op het gebied van digitale veiligheid aan bedrijven die in de gemeente gevestigd zijn, of bedrijven die er evenementen organiseren. Voor een deel is het afwachten wat de Cyberbeveiligingsdswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2 richtlijn, hierover zegt. Bestaande wetten, zoals de Omgevingswet en de Algemene Plaatselijke Verordening, APV, bieden mogelijk al wat ruimte om veiligheidsvoorschriften op te stellen. Van oudsher stellen gemeenten bedrijven eisen over fysieke veiligheid, maar het zou ook over digitale veiligheid kunnen gaan. Belangrijk is dan wel dat de eisen niet ingaan tegen hogere regelgeving.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen