Skip to main content

Speech van minister van Justitie en Veiligheid van Weel tijdens de ONE Conference

Toespraak van minister van Justitie en Veiligheid van Weel tijdens de ONE Conference over cybersecurity op woensdag 2 oktober in het World Forum in Den Haag. De toespraak is in het Engels uitgesproken. Het gesproken woord geldt.

Geachte aanwezigen,

Slechts vijf tramhaltes hier vandaan ligt, in het centrum van Den Haag, het Binnenhof. Dat is het oudste regeringsgebouw ter wereld, van waaruit wij al 800 jaar aan de touwtjes trekken in deze contreien. Nou ja, op dit moment tijdelijk niet, want ons regeringscentrum wordt de komende jaren grondig gerenoveerd.

Lang geleden was er om het Binnenhof een diepe slotgracht gegraven, om te voorkomen dat de vijand zomaar van alle kanten kon binnenwandelen.  

Van die slotgracht is alleen nog een vijver over. Maar straks keert het water terug, met een brug erover die bezoekers toegang biedt tot het Binnenhof. Dat is omdat het mooi staat, maar er zit ook nog altijd een veiligheidsaspect aan. Je kunt geen auto tegen een gevel rammen als er water voorlangs loopt. Acht eeuwen later heeft het nog altijd een functie, zo n slotgracht.

De vraag die ik u op deze ONE Conference wil stellen is: wat is de slotgracht van de cyberwereld? Hoe zorgen wij ervoor dat we ook in cyberspace onszelf en onze eigendommen kunnen beschermen tegen ongelukken en aanvallen?

En dan op zo n manier dat we de openheid bewaren, die we nodig hebben om zaken te doen en met elkaar in verbinding te blijven.

Het heeft voor mij grote prioriteit om ons land weerbaarder te maken tegen crises en aanvallen van buiten. Het kabinet trekt 42 miljoen uit om weerbaarder te worden tegen digitale aanvallen en cybercrime.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen