Skip to main content

Kabinet werkt aan strengere wetgeving voor cyberveiligheid, cursus voor onderwijsbestuurders

Het kabinet werkt aan een nieuw wetsvoorstel dat de cyberveiligheid in Nederland moet versterken. Dit voorstel, dat sectoren als zorg, overheid en voedselindustrie verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen, kan ook hogescholen en universiteiten omvatten. Dit betekent dat onderwijsbestuurders medeverantwoordelijk kunnen worden voor de digitale weerbaarheid van hun instelling. Dit meldt de Hogeschool Utrecht.

Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer verwees Barbara Kathmann, GroenLinks PvdA, naar de recente cyberaanval op de Technische Universiteit Eindhoven. Ze benadrukte dat deze incidenten een bredere dreiging vertegenwoordigen. Vandaag is het de TU Eindhoven die getroffen wordt, maar morgen is het onze energievoorziening of zijn het onze operatiekamers, waarschuwde ze.

Kathmann pleit voor een verplicht 48 uursplan in vitale sectoren, zoals havens, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Dit plan zou ervoor moeten zorgen dat instellingen na een cyberaanval snel hun systemen weer operationeel krijgen of anders tijdelijk op analoge wijze kunnen werken.

Wetsvoorstel in de maak

Staatssecretaris van Justitie Teun Struycken, NSC, bevestigde dat er een wetsvoorstel in de maak is om de cyberweerbaarheid te verhogen. Deze wet verplicht vitale sectoren om specifieke veiligheidsmaatregelen te nemen, waaronder plannen voor de eerste 48 uur na een aanval. Of het hoger onderwijs onder deze wet zal vallen, wordt nog onderzocht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen