Skip to main content

Brabantse Datawerkplaats leidt tot betere gegevensuitwisseling

Datagedreven werken krijgt in Midden- en West-Brabant een flinke impuls. De zorgorganisaties daar zetten onder de noemer van Anders Werken in de Zorg, AWIZ, stappen in de regionale aanpak rondom datamanagement. Inmiddels werken 23 VVT-organisaties hierin samen. Een van hen is zorgorganisatie Thebe, een organisatie voor verpleging, verzorging en thuiszorg. Manager Informatiemanagement en Zorgtechnologie Erwin van Boxtel en regionaal programmamanager bij AWIZ, Maud van Riel, vertellen op de website Keteninformatie Kerngegevens Verbeteren meer hierover.

In eerste instantie is het samenwerken begonnen met gezamenlijke innovatieprojecten rondom zorgtechnologie. Die focus is verbreed zodat datagedreven leren en verbeteren mogelijk is. Een ander voordeel is dat het samenwerken hierin de administratieve lasten verlaagt zodat de zorg beter wordt en er efficiënter wordt gewerkt.  Van Riel is verantwoordelijk voor de programmacoördinatie en de regionale datawerkplaats, waar organisaties gefaseerd bij aansluiten. “We zijn gestart met koplopers zoals Thebe, die meedenken over de opzet. Elk kwartaal sluiten nieuwe partijen aan. In 2026 willen we met alle 23 VVT-organisaties samenwerken in een lerend netwerk.”

Vliegwiel KIK-V

Een van de middelen die in Brabant wordt ingezet is KIK-V. Voor mij is KIK-V niet het doel, maar het startpunt, zegt Van Boxtel. Het helpt om structuur te geven aan waar we met elkaar naartoe willen: een lerende organisatie worden. KIK-V biedt ons de taal en de techniek om beweging te krijgen. Van Boxtel begeleidt binnen Thebe het project en stimuleert iedereen om binnen de organisatie de informatiehuishouding op orde te brengen.

Het programma KIK-V maakt het mogelijk om automatisch kerngegevens over kwaliteit en bedrijfsvoering van zorgaanbieders uit te wisselen. De betrokken partijen, waaronder branche- en patiëntenorganisaties, maken onderling afspraken over wie welke gegevens mag opvragen en hoe deze worden uitgewisseld. Zo kunnen zorgaanbieders hun gegevens veilig en geautomatiseerd delen, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid verhoogt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen