Skip to main content

Sterke stijging aantal datalekken bij overheid

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg 23.976 datalekmeldingen binnen in 2020 en ruim een vijfde daarvan kwam bij de overheid vandaan. Het betekent een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De AP meet verder een ‘explosieve toename van het aantal hacks’ en luidt de noodklok. De overheid scoort wat dat betreft als sector niet het hoogst, maar moet zich er wel bewuster van worden ‘dat zij heel belangrijke informatie bewaart’.

Schade aanrichten

‘De stijging bij de overheid komt vooral doordat er meer persoonsgegevens zijn afgegeven of verstuurd aan een verkeerde ontvanger’, schrijft de AP. Er is dan niet noodzakelijk sprake van kwade opzet, maar het kan veel schade aanrichten. ‘We weten dat het juist materiaal is waarmee criminelen of andere kwaadwillenden hele handige dingen kunnen doen’, vertelt een AP-woordvoerder. Met de gelekte gegevens krijgen zij makkelijker toegang tot meer.

In de sector gezondheid en welzijn waren meer datalekken (30 procent van het totaal)  en in de financiële dienstverlening kwamen ze evenveel voor als bij de overheid (22 procent), maar waar in die sectoren een daling plaatsvond (respectievelijk 4 en 34 procent ten opzichte van het jaar ervoor) was bij de overheid dus sprake van een sterke stijging.

Beveiliging niet op orde

Bij sommige datalekken is er wel sprake van kwade opzet, zoals bij hacking, malware en phishing, en daar kreeg de AP 1.173 meldingen over binnen. Een stijging van 30 procent ten opzichte van 2019. De overheid is hier niet een van de sectoren die de lijst aanvoeren, maar de AP-woordvoerder heeft niet het idee dat dit aan de overheid voorbijgaat – denk aan de ellende bij de GGD. ‘Het punt is dat de beveiliging goed op orde moet zijn. Dat is helaas niet het geval en ik denk dat dat voor decentrale overheden ook geldt.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen