Skip to main content

Nog een maand voordat NIS2 van kracht is

Op 17 oktober treedt nieuwe wetgeving over netwerk en informatiebeveiliging in werking. Het gaat om de Europese richtlijn NIS2 die vanaf die datum wordt omgezet in Nederlandse wetgeving. Is uw organisatie er klaar voor? Kom voor het antwoord naar Cybersec Netherlands op 6 en 7 november.

De NIS2 richtlijn wordt in Nederland opgenomen in de Cyberbeveiligingswet die de huidige Wet beveiliging netwerk en informatiesystemen, Wbni, zal vervangen. De NIS2 richtlijn legt de minimumnormen vast waaraan organisaties moeten voldoen op het gebied van informatie en netwerkbeveiliging. Eerder gold deze richtlijn, NIS1, alleen voor vitale bedrijven maar deze wordt nu uitgebreid naar een grotere groep. Het gaat om organisaties met een omzet van tien miljoen euro of meer dan vijftig medewerkers.

Verplichtingen bestaan uit een zorgplicht waarbij bedrijven een gedetailleerde risicobeoordeling maken en procedures vastleggen voor de rapportage van beveiligingsincidenten. Daarnaast is er de meldplicht, die vereist dat verstoringen gemeld worden bij een computer security incident response team, csirt. Ook zijn er termijnen voor het melden van incidenten en het opstellen van een eindrapportage. Daarnaast wordt het toezicht aangescherpt, waarbij directieleden hoofdelijk aansprakelijk zijn te stellen, bij overtredingen volgen er boetes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Gegevens op straat na datalek, hoeveel kwaad kan dat?
Verder lezen
Nog een maand voordat NIS2 van kracht is
Verder lezen
Het aantal cyberaanvallen op kritieke infrastructuur is in een jaar tijd met 30 procent toegenomen
Verder lezen
Bankmedewerker verkocht persoonsgegevens oudere klanten aan criminelen
Verder lezen
Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen