Skip to main content

Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur

Met zorgen van militairen over de regie op de lappendeken die het ICT netwerk van het ministerie van Defensie zou zijn, wordt weinig gedaan, schrijft Follow the Money. Ook het Adviescollege ICT toetsing uitte herhaaldelijk kritiek op de afhankelijkheid van marktpartijen.

Weinig inzicht in zwaktes

Binnen het IT bedrijf van Defensie, het Joint Informatievoorziening Commando, JIVC, leven al langer zorgen over de ICT infrastructuur. Dat schrijft Follow the Money op basis van bronnen en correspondentie die in handen is van het onderzoeksjournalistiekcollectief. In februari uitten militairen hun zorgen over het gebrek aan inzicht in de zwaktes van de infrastructuur. Dat zou mede komen door de publiek private samenwerkingen die het departement is aangegaan. Secretaris generaal Maarten Schurink liet de militairen in februari weten de zorgen inhoudelijk, te, delen, en te werken aan een herijking, schrijft FTM.

Afhankelijk van Atos

Met het programma Grensverleggende IT, GrIT, wil het ministerie de verouderde IT verbeteren. Eind 2020 sloot Defensie hiervoor een contract af met een consortium van IBM, Atos en Unica. De infrastructuur die het consortium ontwikkelt, datacenters, werkplekken en servers, ligt boven op de netwerklaag van NAFIN, schrijft FTM. Het programma komt stroef tot stand en leidt tot zowel interne als externe kritiek.

In een bericht, in handen van FTM, waarschuwt het Commando Materieel en IT, COMMIT, de Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim, dat Defensie wel heel afhankelijk is van Atos. In maart 2024 dreigde Atos nog om te vallen. Bij een faillissement zouden ook onderaannemers van Atos kunnen stoppen met hun werkzaamheden. Een faillissement van Atos zou onder meer gevolgen hebben voor de Defensiepas, waarmee militairen zich identificeren en toegang krijgen tot gebouwen en materieel. Bovendien kan er volgens de opstellers van het bericht in zo n geval niet meer worden ingelogd bij Amerikaanse wapenleveranciers en is er geen versleutelde communicatie meer mogelijk met de Amerikaanse en Duitse krijgsmacht, waarmee Nederland nauw samenwerkt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen