Het college van de burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem heeft gereageerd op onderzoek van de rekenkamer met betrekking tot informatieveiligheid binnen de gemeente. De gemeente Arnhem schreef een stuk over het onderzoek op haar website.
Voor het technische vervolgonderzoek heeft de rekenkamer bewust de samenwerking gezocht met de ambtelijke organisatie. Daarvoor is juist ook gekozen, omdat de uitkomsten van het onderzoek zodanige kwetsbaarheden aan het licht zouden kunnen brengen dat direct ingrijpen geboden is om ernstige benadeling van de gemeente Arnhem én van haar burgers te voorkomen. Het college waardeert deze zorgvuldige handelwijze van de rekenkamer.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.