Cyberveiligheid in Nederland

Uit het bewustzijnsonderzoek van NCSC blijkt dat 71% van de Nederlanders vind dat je zelf verantwoordelijk bent voor je internetveiligheid. Hoe staat het dan eigenlijk met het niveau van internetveiligheid in Nederland? Eveliene Meijer behandelt dit onderwerp in dit artikel.

Hackers en hacks zijn in de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws gekomen. Daarmee is voor veel mensen duidelijk geworden dat er diverse cyberdreigingen zijn. Maar hoe staat het nu eigenlijk met de cyberveiligheid in Nederland? In het kader van de cyberveiligheid maand ging Numrush op onderzoek uit.

Volgens 71 procent van de Nederlanders ben je zelf verantwoordelijk voor je internetveiligheid, blijkt uit het Nationaal Cybesecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 van de NCTV en Alert Online. Maar vier op de tien zegt niets met zijn beveiliging te willen doen.

En dat terwijl 74 procent thuis te maken kreeg met IT-dreigingen – 8 procent meer dan vorig jaar. Maar de helft van de mensen die thuis getroffen zijn door internetcriminaliteit zegt niets gedaan te hebben om herhalingen te voorkomen. Wat veel wel mensen wel deden, was een anti-virusscanner installeren en wachtwoorden complexer maken.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen