Skip to main content

Cyberveiligheid in Nederland

Uit het bewustzijnsonderzoek van NCSC blijkt dat 71% van de Nederlanders vind dat je zelf verantwoordelijk bent voor je internetveiligheid. Hoe staat het dan eigenlijk met het niveau van internetveiligheid in Nederland? Eveliene Meijer behandelt dit onderwerp in dit artikel.

Hackers en hacks zijn in de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws gekomen. Daarmee is voor veel mensen duidelijk geworden dat er diverse cyberdreigingen zijn. Maar hoe staat het nu eigenlijk met de cyberveiligheid in Nederland? In het kader van de cyberveiligheid maand ging Numrush op onderzoek uit.

Volgens 71 procent van de Nederlanders ben je zelf verantwoordelijk voor je internetveiligheid, blijkt uit het Nationaal Cybesecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 van de NCTV en Alert Online. Maar vier op de tien zegt niets met zijn beveiliging te willen doen.

En dat terwijl 74 procent thuis te maken kreeg met IT-dreigingen – 8 procent meer dan vorig jaar. Maar de helft van de mensen die thuis getroffen zijn door internetcriminaliteit zegt niets gedaan te hebben om herhalingen te voorkomen. Wat veel wel mensen wel deden, was een anti-virusscanner installeren en wachtwoorden complexer maken.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen
90 procent van de professionals verwacht dat nieuwe regelgeving, zoals DORA, NIS2 en de EU AI Act, de werkdruk zal beinvloeden
Verder lezen