Software Asset Management

IT-auditors vinden dat men meer aandacht zou moeten schenken aan het belang van Software Asset Management. Dit komt uit uitgevoerd onderzoek dat is uitgevoerd door NOREA. In dit artikel krijg je meer inzicht in de resultaten van het onderzoek.

De meerderheid van de IT-auditors is van mening dat bedrijven niet genoeg aandacht schenken aan Software Asset Management. Dat blijkt uit een recent onderzoek van NOREA onder de leden van deze beroepsorganisatie van IT-auditors in Nederland. Input voor de vragen aan de IT-auditors is onder meer geleverd door softwarelicentiespecialist B-lay. Volgens een royale meerderheid van de ondervraagden levert het beter managen van licenties en het naleven van de voorwaarden grote financiële voordelen op, maar wordt hier pas op gestuurd nadat softwareleveranciers erop gaan toezien dat klanten de licentievoorwaarden ook daadwerkelijk naleven.

Groot belang, maar te weinig aandacht

70 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat software een van de belangrijkste kapitaalgoederen van bedrijven vertegenwoordigt. Het is dan ook van het grootste belang dat de manier waarop software wordt gebruikt in goede banen wordt geleid. Door softwarecontracten met leveranciers beter te managen en de licentievoorwaarden beter na te leven kunnen namelijk financiële voordelen worden gerealiseerd, zo geeft 76 procent van de respondenten te kennen. Dit Software Asset Management-vakgebied is volgens 73 procent dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de IT-auditor. Maar de beroepsgroep geeft ook aan dat het vakgebied serieuzer genomen zou moeten worden in de boardroom: 69 procent van de ondervraagden is van mening dat Software Asset Management onvoldoende aandacht krijgt binnen organisaties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Aanpak digitale veiligheid Gelderse gemeenten gelanceerd
Verder lezen
NSO Group: Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus
Verder lezen
Microsoft stopt met gezichtsherkenningsanalyse wegens privacyzorgen
Verder lezen
CISO Rijk Aart Jochem: Sturen op informatiebeveiliging
Verder lezen
NCSC geeft tips over response bij ransomware aanval
Verder lezen
Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU wallet
Verder lezen
Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen