Skip to main content

Software Asset Management

IT-auditors vinden dat men meer aandacht zou moeten schenken aan het belang van Software Asset Management. Dit komt uit uitgevoerd onderzoek dat is uitgevoerd door NOREA. In dit artikel krijg je meer inzicht in de resultaten van het onderzoek.

De meerderheid van de IT-auditors is van mening dat bedrijven niet genoeg aandacht schenken aan Software Asset Management. Dat blijkt uit een recent onderzoek van NOREA onder de leden van deze beroepsorganisatie van IT-auditors in Nederland. Input voor de vragen aan de IT-auditors is onder meer geleverd door softwarelicentiespecialist B-lay. Volgens een royale meerderheid van de ondervraagden levert het beter managen van licenties en het naleven van de voorwaarden grote financiële voordelen op, maar wordt hier pas op gestuurd nadat softwareleveranciers erop gaan toezien dat klanten de licentievoorwaarden ook daadwerkelijk naleven.

Groot belang, maar te weinig aandacht

70 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat software een van de belangrijkste kapitaalgoederen van bedrijven vertegenwoordigt. Het is dan ook van het grootste belang dat de manier waarop software wordt gebruikt in goede banen wordt geleid. Door softwarecontracten met leveranciers beter te managen en de licentievoorwaarden beter na te leven kunnen namelijk financiële voordelen worden gerealiseerd, zo geeft 76 procent van de respondenten te kennen. Dit Software Asset Management-vakgebied is volgens 73 procent dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de IT-auditor. Maar de beroepsgroep geeft ook aan dat het vakgebied serieuzer genomen zou moeten worden in de boardroom: 69 procent van de ondervraagden is van mening dat Software Asset Management onvoldoende aandacht krijgt binnen organisaties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen