Skip to main content

FG in Friesland

Heb jij kennis van de AVG en werkervaring als Functionaris Gegevensbescherming? Dan is deze vacature van de gemeenten Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel iets voor jou.

 • Benodigde opleiding: HBO 
 • Dienstverband: Vast/Parttime 
 • Aantal uren per week: 8
 • Gepubliceerd op : 28-05-2019
 • Sluitingsdatum : 09-06-2019

Voor het team Informatisering en Automatisering (I&A) zoeken we een:

Functionaris gegevensbescherming (FG)

Wat is de uitdaging?

Als Functionaris gegevensbescherming houd je intern toezicht op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere EU wet- en regelgeving. Je hebt een onafhankelijke positie en adviseert gevraagd en ongevraagd aan bestuur en directie over de kwaliteit en naleving van het privacybeleid in de organisatie. De functie valt functioneel onder de teamleider I&A en hiërarchisch onder de Algemeen Directeur/gemeentesecretaris.

Wat ga je doen?

 • Je ziet toe op de naleving van de AVG en andere EU wet- en regelgeving en nationale bepalingen omtrent de gegevensbescherming;
 • Je ziet toe op de naleving van het gemeentelijk beleid met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;
 • Je ziet toe of de uitvoering van de Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) in overeenstemming zijn met de AVG;
 • Je treedt op als contactpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens;
 • Je voert interne audits en processcans uit op het terrein van gegevensbescherming om risico’s vast te stellen en aanbevelingen te doen aan de directie, de Privacy Officer en de Security Officer;
 • Je adviseert gevraagd en ongevraagd en rapporteert bevindingen aan de portefeuillehouder en directie over de kwaliteit en naleving van wet- en regelgeving en lokaal beleid op het terrein van gegevensbescherming.

Naast de functie van Functionaris Gegevensbescherming, die toezicht houdt op en onafhankelijk adviseert, kennen we als organisatie de functie van Privacy Officer. De Privacy Officer borgt, ondersteunt bij en adviseert over de toepassing van de AVG en het privacybeleid. Die functie is ondersteunend aan de afdelingen. We beleggen de rollen en verantwoordelijkheden hiermee in twee verschillende functies.

Wie ben jij?
Voor de functie van FG zoeken wij iemand die voldoet aan het volgende profiel:

 • Je hebt (minimaal) HBO werk- en denkniveau in een juridische richting;
 • Je hebt kennis van de AVG en je hebt werkervaring als Functionaris Gegevensbescherming, bij voorkeur in een gemeentelijke organisatie;
 • Je kunt je onafhankelijk opstellen en zodanig adviseer je gevraagd en ongevraagd;
 • Je beschikt over een “helicopterview”, je overziet de materie en complexe verbanden en je komt vervolgens tot concrete adviezen en oplossingsrichtingen;
 • Je werkt constructief samen met de Privacy Officer, Security Officer, Informatiemanagers en ICT en behoudt daarin tegelijk je rolvastheid als interne auditor/toezichthouder;
 • Je hebt een positieve houding ten opzichte van de Friese taal waarbij passieve beheersing van de Friese taal een pre is.

Wat bieden wij jou?
Wij bieden een uitdagende functie in een dynamische omgeving waarin je kunt groeien en doorontwikkelen. Het salaris bedraagt minimaal €3080,- en maximaal €4541,- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week (indicatief functieschaal 10a). Je krijgt een aanstelling voor de duur van een jaar en deze wordt bij goed functioneren omgezet in een vast dienstverband. De functie van Functionaris Gegevensbescherming is eventueel te combineren met de vacature voor CISO. Als dit je voorkeur heeft, dan lezen we dat graag terug in je motivatiebrief en CV.  We hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het Individueel Keuze Budget (IKB).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen