FG in Friesland

Heb jij kennis van de AVG en werkervaring als Functionaris Gegevensbescherming? Dan is deze vacature van de gemeenten Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel iets voor jou.

 • Benodigde opleiding: HBO 
 • Dienstverband: Vast/Parttime 
 • Aantal uren per week: 8
 • Gepubliceerd op : 28-05-2019
 • Sluitingsdatum : 09-06-2019

Voor het team Informatisering en Automatisering (I&A) zoeken we een:

Functionaris gegevensbescherming (FG)

Wat is de uitdaging?

Als Functionaris gegevensbescherming houd je intern toezicht op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere EU wet- en regelgeving. Je hebt een onafhankelijke positie en adviseert gevraagd en ongevraagd aan bestuur en directie over de kwaliteit en naleving van het privacybeleid in de organisatie. De functie valt functioneel onder de teamleider I&A en hiërarchisch onder de Algemeen Directeur/gemeentesecretaris.

Wat ga je doen?

 • Je ziet toe op de naleving van de AVG en andere EU wet- en regelgeving en nationale bepalingen omtrent de gegevensbescherming;
 • Je ziet toe op de naleving van het gemeentelijk beleid met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;
 • Je ziet toe of de uitvoering van de Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) in overeenstemming zijn met de AVG;
 • Je treedt op als contactpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens;
 • Je voert interne audits en processcans uit op het terrein van gegevensbescherming om risico’s vast te stellen en aanbevelingen te doen aan de directie, de Privacy Officer en de Security Officer;
 • Je adviseert gevraagd en ongevraagd en rapporteert bevindingen aan de portefeuillehouder en directie over de kwaliteit en naleving van wet- en regelgeving en lokaal beleid op het terrein van gegevensbescherming.

Naast de functie van Functionaris Gegevensbescherming, die toezicht houdt op en onafhankelijk adviseert, kennen we als organisatie de functie van Privacy Officer. De Privacy Officer borgt, ondersteunt bij en adviseert over de toepassing van de AVG en het privacybeleid. Die functie is ondersteunend aan de afdelingen. We beleggen de rollen en verantwoordelijkheden hiermee in twee verschillende functies.

Wie ben jij?
Voor de functie van FG zoeken wij iemand die voldoet aan het volgende profiel:

 • Je hebt (minimaal) HBO werk- en denkniveau in een juridische richting;
 • Je hebt kennis van de AVG en je hebt werkervaring als Functionaris Gegevensbescherming, bij voorkeur in een gemeentelijke organisatie;
 • Je kunt je onafhankelijk opstellen en zodanig adviseer je gevraagd en ongevraagd;
 • Je beschikt over een “helicopterview”, je overziet de materie en complexe verbanden en je komt vervolgens tot concrete adviezen en oplossingsrichtingen;
 • Je werkt constructief samen met de Privacy Officer, Security Officer, Informatiemanagers en ICT en behoudt daarin tegelijk je rolvastheid als interne auditor/toezichthouder;
 • Je hebt een positieve houding ten opzichte van de Friese taal waarbij passieve beheersing van de Friese taal een pre is.

Wat bieden wij jou?
Wij bieden een uitdagende functie in een dynamische omgeving waarin je kunt groeien en doorontwikkelen. Het salaris bedraagt minimaal €3080,- en maximaal €4541,- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week (indicatief functieschaal 10a). Je krijgt een aanstelling voor de duur van een jaar en deze wordt bij goed functioneren omgezet in een vast dienstverband. De functie van Functionaris Gegevensbescherming is eventueel te combineren met de vacature voor CISO. Als dit je voorkeur heeft, dan lezen we dat graag terug in je motivatiebrief en CV.  We hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het Individueel Keuze Budget (IKB).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen