FG in Friesland

Heb jij kennis van de AVG en werkervaring als Functionaris Gegevensbescherming? Dan is deze vacature van de gemeenten Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel iets voor jou.

 • Benodigde opleiding: HBO 
 • Dienstverband: Vast/Parttime 
 • Aantal uren per week: 8
 • Gepubliceerd op : 28-05-2019
 • Sluitingsdatum : 09-06-2019

Voor het team Informatisering en Automatisering (I&A) zoeken we een:

Functionaris gegevensbescherming (FG)

Wat is de uitdaging?

Als Functionaris gegevensbescherming houd je intern toezicht op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere EU wet- en regelgeving. Je hebt een onafhankelijke positie en adviseert gevraagd en ongevraagd aan bestuur en directie over de kwaliteit en naleving van het privacybeleid in de organisatie. De functie valt functioneel onder de teamleider I&A en hiërarchisch onder de Algemeen Directeur/gemeentesecretaris.

Wat ga je doen?

 • Je ziet toe op de naleving van de AVG en andere EU wet- en regelgeving en nationale bepalingen omtrent de gegevensbescherming;
 • Je ziet toe op de naleving van het gemeentelijk beleid met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;
 • Je ziet toe of de uitvoering van de Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) in overeenstemming zijn met de AVG;
 • Je treedt op als contactpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens;
 • Je voert interne audits en processcans uit op het terrein van gegevensbescherming om risico’s vast te stellen en aanbevelingen te doen aan de directie, de Privacy Officer en de Security Officer;
 • Je adviseert gevraagd en ongevraagd en rapporteert bevindingen aan de portefeuillehouder en directie over de kwaliteit en naleving van wet- en regelgeving en lokaal beleid op het terrein van gegevensbescherming.

Naast de functie van Functionaris Gegevensbescherming, die toezicht houdt op en onafhankelijk adviseert, kennen we als organisatie de functie van Privacy Officer. De Privacy Officer borgt, ondersteunt bij en adviseert over de toepassing van de AVG en het privacybeleid. Die functie is ondersteunend aan de afdelingen. We beleggen de rollen en verantwoordelijkheden hiermee in twee verschillende functies.

Wie ben jij?
Voor de functie van FG zoeken wij iemand die voldoet aan het volgende profiel:

 • Je hebt (minimaal) HBO werk- en denkniveau in een juridische richting;
 • Je hebt kennis van de AVG en je hebt werkervaring als Functionaris Gegevensbescherming, bij voorkeur in een gemeentelijke organisatie;
 • Je kunt je onafhankelijk opstellen en zodanig adviseer je gevraagd en ongevraagd;
 • Je beschikt over een “helicopterview”, je overziet de materie en complexe verbanden en je komt vervolgens tot concrete adviezen en oplossingsrichtingen;
 • Je werkt constructief samen met de Privacy Officer, Security Officer, Informatiemanagers en ICT en behoudt daarin tegelijk je rolvastheid als interne auditor/toezichthouder;
 • Je hebt een positieve houding ten opzichte van de Friese taal waarbij passieve beheersing van de Friese taal een pre is.

Wat bieden wij jou?
Wij bieden een uitdagende functie in een dynamische omgeving waarin je kunt groeien en doorontwikkelen. Het salaris bedraagt minimaal €3080,- en maximaal €4541,- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week (indicatief functieschaal 10a). Je krijgt een aanstelling voor de duur van een jaar en deze wordt bij goed functioneren omgezet in een vast dienstverband. De functie van Functionaris Gegevensbescherming is eventueel te combineren met de vacature voor CISO. Als dit je voorkeur heeft, dan lezen we dat graag terug in je motivatiebrief en CV.  We hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het Individueel Keuze Budget (IKB).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen