Skip to main content

UWV en VNG verbeteren registratiesysteem werkzoekenden

Gemeenten en UWV gebruiken systemen als Sonar en WBS om klanten te koppelen aan werkgevers. VNG en UWV werken samen aan modernisering van de ketensamenwerking en kijken naar mogelijke verbeteringen. In dit nieuwsbericht lees je meer.

UWV en VNG werken aan verbeteringen van de systemen voor de registratie van werkzoekenden en vacatures van het UWV.

Binnen het sociaal domein (gericht op werk) gebruiken gemeenten – van heel beperkt tot heel intensief –  de UWV systemen, Sonar en WBS. Deze applicaties gebruiken gemeenten en UWV om klanten te koppelen aan werkgevers. In het kader van de modernisering van de ketensamenwerking van UWV en gemeenten binnen het Werkdomein is de VNG bezig om de huidige situatie te beoordelen en te kijken naar verbeteringen. 

AVG en privacy

UWV heeft een basisniveau van AVG-compliancy maar ziet tegelijkertijd veel ruimte voor verdere verbetering. UWV is momenteel druk bezig met het verbeteren van Sonar op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. De gesprekken die momenteel lopen tussen UWV en de VNG betreffen de verbetermaatregelen die UWV treft en die relevant zijn voor gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan verbeterslagen met betrekking tot de autorisaties voor Sonar. Hierdoor kunnen gemeenten nog beter hun eigen verantwoordelijkheid invullen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen