UWV en VNG verbeteren registratiesysteem werkzoekenden

Gemeenten en UWV gebruiken systemen als Sonar en WBS om klanten te koppelen aan werkgevers. VNG en UWV werken samen aan modernisering van de ketensamenwerking en kijken naar mogelijke verbeteringen. In dit nieuwsbericht lees je meer.

UWV en VNG werken aan verbeteringen van de systemen voor de registratie van werkzoekenden en vacatures van het UWV.

Binnen het sociaal domein (gericht op werk) gebruiken gemeenten – van heel beperkt tot heel intensief –  de UWV systemen, Sonar en WBS. Deze applicaties gebruiken gemeenten en UWV om klanten te koppelen aan werkgevers. In het kader van de modernisering van de ketensamenwerking van UWV en gemeenten binnen het Werkdomein is de VNG bezig om de huidige situatie te beoordelen en te kijken naar verbeteringen. 

AVG en privacy

UWV heeft een basisniveau van AVG-compliancy maar ziet tegelijkertijd veel ruimte voor verdere verbetering. UWV is momenteel druk bezig met het verbeteren van Sonar op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. De gesprekken die momenteel lopen tussen UWV en de VNG betreffen de verbetermaatregelen die UWV treft en die relevant zijn voor gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan verbeterslagen met betrekking tot de autorisaties voor Sonar. Hierdoor kunnen gemeenten nog beter hun eigen verantwoordelijkheid invullen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen