Skip to main content

Voorstudie voor kader regie op gegevens

Het programma Regie op Gegevens focust op invulling geven aan gegevensdeling tussen het publieke en het (semi)private domein onder regie van de mens zelf. Als eerste stap bij het opstellen van een kader voor regie op gegevens is een voorstudie gedaan. Deze is ook te downloaden.

Er ontstaan momenteel verschillende afsprakenstelsels en concrete oplossingen om individuen en bedrijven te ondersteunen bij het hebben van regie op hun persoonlijke gegevens. Gezamenlijke, niet-vrijblijvende kaders moeten uiteindelijk zorgen voor een adequate juridische basis, heldere eisen ten aanzien privacy en veiligheid, een voldoende mate van uniformiteit in de gebruikersbeleving en interoperabiliteit tussen de stelsels en implementaties onderling.

Het programma Regie op Gegevens levert hier een bijdrage aan en focust op invulling geven aan gegevensdeling tussen het publieke en het (semi)private domein onder regie van de mens zelf door het opstellen van een kader voor regie op gegevens. Als eerste stap in deze ontwikkeling publiceert het programma een voorstudie naar een kader voor regie op gegevens om scherp te krijgen wat de elementen zijn die terug moeten komen in een kader. Deze voorstudie is tot stand gekomen dankzij de inzet van een brede groep van publieke en private partijen. Binnenkort start een werkgroepentraject om met elkaar de volgende stappen te gaan zetten richting een kader voor regie op gegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.
Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?

Meer recente berichten

AP gaf kredietverzamelaar Experian boete en sancties na overtreden privacywet
Verder lezen
Belgie pionier in NIS2 regelgeving, hoe komt dat? 
Verder lezen
BIO 2.0 komt eraan, wat betekent dit voor overheidsorganisaties?
Verder lezen
Google moet gegevens van YouTube gebruiker met Zwols bedrijf delen
Verder lezen
Alphen aan den Rijn opnieuw de fout in met brieven
Verder lezen
Wachtwoord policy in het multifactor tijdperk, keep it simple, stupid
Verder lezen
Strategieen voor beveiliging van gegevens
Verder lezen
Politie bewaart alle data van miljoenen Nederlanders, maar overtreedt daarmee de wet, Massasurveillance
Verder lezen
Nederlandse overheid gebruikt volop AI, maar risico s vaak nog onbekend
Verder lezen
AIVD en RDI: impact van generatieve AI vraagt om een nieuwe benadering cybersecurity
Verder lezen