De vele gezichten van de CISO

Welk type security-officer ben (of wil) jij? Je zoekt naar een security officer, maar die moet wel een beetje bij je organisatie en je bedrijfscultuur passen. De ideale CISO bestaat niet, maar deze types wel.

Veel organisaties hebben moeite met het vinden van een bekwame Chief Information Security Officer, ofwel CISO. De spin in het web als het gaat om de beveiliging van informatie. De CISO heeft niet alleen kennis en ervaring op het gebied van informatiebeveiliging, risicoanalyse en specialistische beveiligingstechnieken, maar is ook op de hoogte van relevante wet- en regelgeving. Ook kan de eindbaas security goed samenwerken met verschillende disciplines op alle niveaus. Uiteindelijk streeft elke organisatie naar deze perfect omschreven CISO, maar ‘in het wild’ is niemand hem nog tegen gekomen. De kans is groter dat het een van de volgende types zijn:

De fixer

Deze fixer is heel erg goed in problemen oplossen en digitale brandjes blussen. Wat het probleem ook mag zijn, de fixer zit er bovenop. Al snel worden alle incidenten volledig aan deze CISO overgelaten, want ‘dan komt het namelijk wel goed’. Indien het management aan hem vraagt wat nu het probleem was, antwoordt hij snel: “Geen zorgen, de oorzaak heb ik al weggenomen.” De fixer is een belangrijke asset voor een organisatie, want hij lost alle problemen op en help iedereen uit de brand. Echter, hij ziet nog wel eens over het hoofd dat er preventief ingegrepen had moeten worden, in plaats van pas in actie komen wanneer de eerste vertrekken al in lichterlaaie staan. Want rookmelders? Nooit over nagedacht.

De politieagent

De favoriete woorden van de politieagent zijn: “Stop. Dit gaan we dus niet doen.” Onder het bewind van de politieagent worden de meeste projecten afgekeurd. Hij informeert het management maar al te graag over hoeveel projecten hij tot een halt heeft geroepen. In eerste instantie denkt het management nog: die heeft verstand van zaken. Maar al snel merken zij dat de politieagent de meeste tijd spendeert aan op zijn fluitje blazen en dat zorgt voor een hoop interne escalaties. Zijn motto: ”Als we niets doen, kan er ook niets fout gaan”. Nee, maar verder komen we ook niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen