Skip to main content

Virtual Private Networks (VPNs)

Het is steeds gebruikelijker dat medewerkers onderweg of op een externe locatie werken. Dat openbare Wi-Fi over het algemeen niet zo betrouwbaar is, is inmiddels wel bekend. Een VPN kan de online activiteiten veel beter beschermen. Maar wat is dat eigenlijk? (artikel in het Engels)

Overview

You may find yourself needing to use public Wi-Fi for Internet access when you are away from home, such as when you are at your local restaurant or coffee shop, or when you are traveling at a hotel or airport. But how secure are these public networks and who is watching or recording what you are doing online? Perhaps you do not even trust your ISP (Internet Service Provider) at home and want to be sure they can’t monitor what you do online. Protect your online activities and privacy with something called a VPN (Virtual Private Network). A VPN is a technology that creates a private, encrypted tunnel for your online activity making it much more difficult for anyone to watch or monitor what you are doing online. In addition, a VPN helps hide your location, making it much harder for websites you visit to determine where you are located.

How Does It Work?

A VPN works by creating a private, encrypted tunnel to a VPN provider that you select. All your online activity goes through this tunnel, then leaves your VPN provider’s network to your intended destination. For example, if you’re based in Tampa, Florida and you connect to a VPN server in Munich, Germany, any website you connect to will think you are connecting from Munich, Germany. A VPN is simple to use. The first step is finding a VPN provider you trust and then creating an account with them (this usually requires you purchasing their service). Once you have an account, you download, install, and configure their VPN software. Once installed and configured, you connect to the Internet as you always do. The VPN software will silently create your encrypted tunnel and start protecting your privacy without you even realizing it.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen