De handreiking dataclassificatie is vernieuwd en in lijn gebracht met de BIO. Dit was nodig omdat er een verschil is tussen de BIO waarderingsschaal en de oude BIG waarderingsschaal voor het aspect vertrouwelijkheid. De score binnen de dataclassificatie loopt nu gelijk op met de waarderingsschaal voor het basisbeveiligingsniveau (BBN) in de BIO en dus loopt de uitkomst ook gelijk met de BBN-score in de baselinetoets.
Nu kunnen gemeenten, net als met de BIG, kiezen voor een top-down benadering van de BIO met de baselinetoets (proces – systeem – data) en de bottom-up benadering door middel van dataclassificatie (data – systeem – proces). Data en proces worden daardoor nu op dezelfde manier gewaardeerd.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?