AP: opslag patiëntdossiers bij Google onder voorwaarden acceptabel (maar dat mag je niet zo zeggen)

“Ook jouw medische data liggen nu bij Google”, kopte het Algemeen Dagblad begin dit jaar, om in de intro te vervolgen met “Welkom in de mistige wereld van medische gegevens buiten het veelbesproken patiëntendossier.” De aanleiding voor het artikel was de ‘ontdekking’ dat het bedrijf MRDM dossier-informatie van honderdduizenden tot miljoenen ziekenhuisbezoekers voortaan in de cloud van het Amerikaanse Google bewaarde. “Waarom weten patiënten van niks?”, vroegen de verslaggevers zich af, en “is het wel veilig?

Die vragen wekten de interesse van de enkele leden van de Tweede Kamer, die van minister Bruno Bruins wilden weten hoe dat nu precies zat met die Nederlandse medische data op servers van een techreus uit het land van Donald Trump.

Bruins: eerst even goed uitzoeken

De minister hield bij de beantwoording van de vragen een paar slagen om de arm.  Hij zei dat er op het eerste gezicht geen rare zaken aan de hand waren bij het betreffende bedrijf dat de dossiers van ziekenhuizen verzamelt. Die gegevens zijn volgens MRDM opgeslagen in het datacentrum van Google in Eemshaven.

Google Datacenter in Eemshaven

Ze blijven volgens de minister “daarmee in Nederland en vallen onder Nederlandse en Europese wet- en regelgeving.” Volgens de contracten die MRDM met Google heeft gesloten, mag Google niet aan de data komen, zei Bruins. Google is gecertificeerd onder het zogeheten EU-US Privacy Shield. Dit is, zegt de minister, een adequaat mechanisme voor naleving van de vereisten van de Europese wetten inzake gegevensbescherming, vooral wanneer die te maken hebben met de overdracht van persoonlijke gegevens van de Europese Unie naar de Verenigde Staten.

MRDM zei daarnaast de data dubbel te versleutelen, dus een versleuteling door Google en een eigen versleuteling, waarmee de gegevens niet toegankelijk zijn voor Google. Tenslotte, stelde de brief naar de kamerleden, is geregeld dat wanneer beheerders van Google zich vanuit beheerswerkzaamheden toegang verschaffen tot de versleutelde gegevens, MRDM daar melding van krijgt, zodat gecontroleerd kan worden dat Google zich aan wettelijke en contractuele bepalingen houdt.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen