Gemeenten moeizaam naar Windows 10

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft zijn computernetwerken nog niet gemigreerd naar Windows 10. Veel systemen zitten nu pas in de testfase en in sommige gevallen is de upgrade niet eens begonnen, blijkt uit de rondgang van Tweakers. De deadline om dat te doen ligt in januari.

Tweakers deed een rondgang langs 344 gemeenten in Nederland. Uit de meer dan 200 antwoorden die we ontvingen, blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse gemeenten volledig over is op Windows 10. Iets meer dan de helft zit nog volop in het overgangsproces. Soms is dat in volle gang of bijna afgerond, vaak ook is pas net begonnen met de eerste computers of moeten gemeenten helemaal nog beginnen. Een handvol gemeenten zegt op 14 januari 2020 niet al zijn computersystemen up-to-date te hebben.

Dat is wel hard nodig. Over zo’n vier maanden, op 14 januari 2020, stopt de officiële beveiligingsondersteuning van Windows 7. Het besturingssysteem krijgt vanaf die datum geen updates meer waarin lekken worden gepatcht. Nieuwe lekken die worden ontdekt, vormen daardoor een risico voor de gebruiker. Desondanks is Windows 7 nog mateloos populair. Volgens Netmarketshare had het besturingssysteem in september van dit jaar nog een marktaandeel van maar liefst 35 procent. Dat is slechts een klein beetje minder dan Windows 10, dat met 44 procent marktaandeel het meestgebruikte besturingssysteem is. De rest wordt opgevuld door macOS, Linux, Windows 8 en zelfs nog voor 2,67 procent door Windows XP.

besturingssystemen_aandeel_september2019

Dat laatste is interessant, want XP krijgt al sinds april 2014 geen beveiligingsupdates meer. Dat het toch nog wordt gebruikt, heeft vaak te maken met speciale software die nodig is. Ook worden computers met Windows XP vaak gebruikt om specialistische machines aan te sturen, zoals bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen en de industrie. De upgrade van Windows XP naar Windows 7 verliep in die periode niet vlekkeloos. Microsoft probeert het upgradebeleid dit keer wat gemakkelijker te maken. Aanvankelijk kregen gebruikers de mogelijkheid een jaar lang gratis te upgraden naar Windows 10; later werd die periode verlengd. Het is bovendien mogelijk om te betalen voor verlengde ondersteuning. Dat programma werd onlangs uitgebreid, zodat iedereen langer veilig van Windows 7 gebruik kan maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen