Centric-klanten blijven trouw, ondanks ‘kwestie Van Rijbroek’

Gemeenten trekken hun handen niet af van Centric, ondanks de samenwerking met Rian van Rijbroek wiens relatie met een digitaal rechercheur door politie onderzocht wordt. “We hebben van gemeenten geen enkel signaal ontvangen dat Centric rare dingen zou doen op gebied van informatiebeveiliging”, meldt een VNG-woordvoerder, die zelf wat sceptisch eraan toevoegt: “Het staat natuurlijk los van de vraag of Centric niet zelf eens conclusies zou moeten trekken.”

Centric is al jaren één van de grootste leveranciers voor gemeentelijke software. Het bedrijf van Gerard Sanderink neemt bovendien plaats in diverse overlegorganen met de VNG, zoals het landelijk ICT Beraad van VIAG en de Commissie Informatiesamenleving. Rian van Rijbroek, die na artikelen van Tubantia en Follow the Money al geruime tijd in opspraak is, werkt al enige tijd nauw samen met Centric-eigenaar Sanderink. Het bedrijf meldt desgevraagd. dat ze geen positie binnen Centric heeft, maar wel informatie levert.

VNG: ‘geen rare dingen’

De politie legde een digitaal rechercheur een contactverbod op met Van Rijbroek. Dat maakt voor gemeenten Oss en Gouda geen verschil. Zij zeggen tegenover AG Connect vertrouwen te houden in Centric en heroverwegen hun klandizie niet. Uit een reactie van VNG aan AG Connect blijkt dat ook andere gemeenten zich geen grote zorgen maken. “Wij hebben van gemeenten geen enkel signaal ontvangen dat Centric rare dingen zou doen op het gebied van informatiebeveiliging. Daar hebben ze ook niet zoveel ruimte voor omdat systemen van gemeenten aan strenge normen moeten voldoen. Sterker nog: ze hebben zich net als veel andere leveranciers vol gecommitteerd aan onze standaard verwerkersovereenkomst”, aldus VNG-woordvoerder, die er ongevraagd aan toevoegt: “Een en ander staat natuurlijk los van de vraag of Centric niet zelf eens conclusies zou moeten trekken.”

‘Uiterst vervelende berichtgeving’

Statutair secretaris René Hoogendoorn van de Centric-gebruikersvereniging wil in eerste instantie niet ingaan op vragen, maar geeft na aandringen aan dat er constant overleg is geweest tussen de vereniging en de directie wanneer er iets in de media verscheen over Van Rijbroek. “Wij worden door de directie van Centric geïnformeerd voor zover dat noodzakelijk is. Het is een persoonlijke situatie tussen Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek. Daar staan wij als gebruikersvereniging volledig buiten. De berichtgeving is uiterst vervelend, maar als klanten hebben we er geen last van. Het speelt niet mee in de overweging om naar een andere leverancier over te stappen.”

Verder lezen bij de bron
Gratis deurbellen tegen criminaliteit: het twijfelachtige effect en de privacyzorgen
Privacy en DPIA's bij de gemeente Amersfoort

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap