De gegevensdeling over gedetineerden tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en gemeenten is veranderd door aangescherpte privacywetgeving (AVG). In samenspraak met casemanagers van de DJI en gemeenten is een nieuwe werkwijze ontwikkeld.
Sinds mei 2019 verstuurden penitentiaire inrichtingen gegevens naar
gemeenten via de Applicatie Gegevensverstrekking Gemeenten (AGG).
Injus vervangt AGG
De AGG was een tijdelijk systeem, de melding begin en einde detentie én het informatieblad zullen worden verstuurd via Injus. Het grote verschil is dat een gemeente eventueel informatie kan ontvangen over het begin en einde van detentie, ook zonder toestemming van de gedetineerde. Het informatieblad wordt alleen verzonden als de gedetineerde hiermee instemt. Het streven was om de overgang voor 1 januari 2020 af te ronden. Dit wordt niet gehaald, de overgang zal naar verwachting in februari 2020 plaatsvinden. De precieze datum volgt zo spoedig mogelijk.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?