Woensdag 8 juli organiseerde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid een webinar over het modelinformatieprotocol intragemeentelijke informatiedeling bij de aanpak van ondermijning en de praktijk. Tijdens het webinar konden deelnemers vragen stellen en dat deden ze enthousiast!
275 deelnemers volgden het webinar over de aanpak ondermijning en intragemeentelijke informatiedeling. In deze sessie nam Marte van Graafeiland, landsadvocaat gemeenten, de deelnemers mee in het gebruik van dit model. Mevrouw mr. Cisline Basmagi deelde de ervaringen van de gemeente Rotterdam met het protocol in de praktijk. Daarnaast was er ruimte om concrete casuïstiek te bespreken. De knelpunten en voorbeelden die daarbij naar voren kwamen, worden toegevoegd aan het modelprotocol.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.