Gevoelige data veilig analyseren

Wie met data in aanraking komt, worstelt al gauw met een privacyprobleem, zeker als je gegevens uit verschillende bronnen wilt analyseren. Dat vooruitzicht bemoeilijkt samenwerkingen binnen sectoren. Bedrijven en instellingen durven geen data uit handen te geven omdat deze weleens in verkeerde handen kunnen komen.

Niet alleen malafide buitenstaanders vormen een gevaar maar ook insiders met verkeerde bedoelingen kunnen veel schade aanrichten. Datalekken zoals bij de GGD zijn daar een voorbeeld van.

Geen wonder dan ook dat technologie die de privacy vergroot en het datagedreven werken mogelijk maakt, momenteel veel aandacht trekt. Een van de meest belovende startups op gebied van privacytech is Roseman Labs uit Breda. Voortbordurend op werk van Berry Schoenmakers van de TU Eindhoven zijn cryptografen Toon Segers en Niek Bouman software op basis van secure multiparty computation (mpc)- technologie gaan ontwikkelen die gedecentraliseerde data-analyses op een veilige manier mogelijk maakt. Roderick Rodenburg, die veel ervaring heeft met de uitwisseling tussen bedrijven van gevoelige data, sloot zich bij dit duo aan. Hun technologie stelt organisaties in staat data te analyseren die in verschillende silo’s zitten opgeslagen en daar ook blijven. Deze data worden versleuteld om er vervolgens een berekening overheen te draaien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen