Aantal incidenten met inloggegevens verdubbeld

Het aantal jaarlijkse incidenten met inloggegevens is tussen 2016 en 2020 bijna verdubbeld. In dezelfde periode daalde echter de totale hoeveelheid aan gelekte data met 46 procent. Dit blijkt uit het nieuwste Credential Stuffing Report van F5. De gemiddelde omvang van een datalek is ook afgenomen, van 63 miljoen records in 2016 tot 17 miljoen vorig jaar.

Credential stuffing, waarbij grote hoeveelheden gecompromitteerde gebruikersnamen en wachtwoorden worden misbruikt, is een groeiend probleem wereldwijd. De FBI waarschuwde middels een Private Industry Notification vorig jaar dat de dreiging tussen 2017 en 2020 verantwoordelijk was voor het grootste aantal veiligheidsincidenten tegen de Amerikaanse financiële sector (41 procent). 

Ondanks een groeiende consensus over best practices in de branche, is een van de belangrijkste bevindingen van het rapport dat slechte opslag van wachtwoorden een voortdurend probleem blijft.  

“Credential stuffing is een van de grootste cyber security bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd, en dat zal niet snel veranderen”, zegt Sara Boddy, Senior Director van F5 Communities – F5 Labs en DevCentral. “Hoewel het interessant is dat het totale volume en de omvang van de gelekte inloggegevens in 2020 zijn gedaald, moeten we dit zeker nog niet vieren. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat beveiligingsteams de oorlog winnen tegen diefstal van gegevens en gegevensfraude. Het lijkt er meer op dat we een voorheen chaotische markt zien stabiliseren nu hij volwassener wordt.”  

Hoewel de meeste organisaties geen hash-algoritmen voor wachtwoorden bekendmaken, was F5 in staat om 90 specifieke incidenten te bestuderen om een ​​idee te krijgen van de meest waarschijnlijke boosdoeners. 

In de afgelopen drie jaar was de opslag in platte tekst verantwoordelijk voor het grootste aantal gelekte inloggegevens (42,6 procent). Op de tweede plek staat met 20 procent van de gelekte gegevens het wachtwoord-hash-algoritme SHA-1 dat wachtwoorden ‘unsalted’ bewaart, ofwel zonder een unieke waarde die aan het einde van het wachtwoord kan worden toegevoegd om een ​​andere hash-waarde te creëren. Dat dit geen garantie biedt, is te zien aan de derde plek: het ‘salted’ bcrypt-algoritme met 16,7 procent. Het bekritiseerde hash-algoritme MD5 was verantwoordelijk voor slechts een klein deel van de gelekte inloggegevens; ook deze hashes waren salted (0,4 procent). MD5 wordt al decennia lang als een zwakke en slechte methode beschouwd, salted of niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen