Nu écht investeren in bewustzijn over cybercrime

Together for a better internet. Zo luidde het thema van Safer Internet Day 2021. Het Amerikaans-Europese initiatief op de zevende dinsdag van het jaar moet het groeiende beest dat internet heet beteugelen om zo een ​​veilige online-speeltuin te maken voor de jeugd. Ook Nederland moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen.

Op Safer Internet Day – dat dit jaar op 9 februari plaatsgrijpt – is het van belang om ieders verantwoordelijkheid voor een sterkere cyberweerbaarheid te benadrukken. Hierbij horen de maatregelen die we kunnen nemen vanuit het bedrijfsleven, maar ook als individuele medewerkers en als burgers om zo ons digitale leven te beschermen. Denk aan het regelmatig veranderen van wachtwoorden tot aan de traditionele computer- en netwerkbeveiliging en opsporingsmaatregelen. Het is een veelgehoorde overtuiging dat beveiliging daarmee is afgedekt. Niets is minder waar, een cyberbewuste cultuur met dagelijks aandacht voor het veilig houden van data, houdt gevaren buiten de deur.

Het afgelopen jaar is het internetgebruik in Nederland enorm toegenomen door het thuiswerken als gevolg van de Covid-19 pandemie. Nederland behoort, in vergelijking met de andere Europese landen, tot de kopgroep van landen met de meeste internetaansluitingen per huishouden. Op één van de drukste dagen van het jaar, medio maart, ging er 6.5 Terrabyte aan data per seconde door de AMS-IX heen.

Positief beveilgingsbewustzijn

Tegelijkertijd is Nederland een aantrekkelijk land om cybercrimeactiviteiten vanuit te ontwikkelen en is Nederland één van de kwetsbaarste landen binnen Europa voor cybercrime. Dit heeft onder andere te maken met de positieve kant van onze uitstekende digitale infrastructuur en het aanbod en gebruik van de vele clouddiensten in Nederland. En juist daarom is het essentieel voor een juiste beveiliging te zorgen.

Het is echter des te meer belangrijk om een positief beveiligingsbewustzijn te creëren. Dat betekent dat je bij de start van elk initiatief of organisatieproject vanuit een positief oogpunt gaat denken over de mogelijkheden die ontstaan als gegevens en systemen beveiligd zijn. Dat perspectief kan elke organisatie juist helpen bekijken en voorbereiden op de keerzijde van die mogelijkheden en inzichtelijk maken hoe de organisatie en haar gegevens mogelijk aantrekkelijk en bereikbaar zijn voor kwaadwillenden. ‘Security én privacy by design’ noemen we dat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen
Aantal incidenten met inloggegevens verdubbeld
Verder lezen
440.000 euro boete voor OLVG vanwege onvoldoende beveiliging medische dossiers
Verder lezen
Zweedse politie beboet voor gebruik gezichtsherkenning Clearview
Verder lezen
Wie worden de nieuwe ‘IT-toppers’ in de Tweede Kamer?
Verder lezen
Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?
Verder lezen