Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?

Als er één nieuw stukje technologie is dat de afgelopen tien jaar meer mensen enthousiast heeft gemaakt dan wat dan ook, dan is het wel blockchain. Het feit dat blockchain veilig kan handelen met een volledig overzicht van de verrichte transacties was genoeg om deze technologie met open armen te verwelkomen. Blockchain heeft zelfs sectoren als de e-commerce opnieuw gedefinieerd met snellere en veiligere betalingen en een verbeterde bestellingsverwerking.

De laatste tijd staan de krantenkoppen echter in het teken van oplichting en illegale activiteiten gerelateerd aan blockchain, met het ene incident na het andere. De vraag is of de industrie hoge kwetsbaarheidsrisico’s en gaten in de beveiliging negeert voor de mogelijkheid van hoge beloningen.

We besloten de zaak te onderzoeken door ons te verdiepen in de blockchain-industrie en na te gaan of dit gevoel van onoverwinnelijkheid als het om kwaadaardige cyberaanvallen gaat wel of niet gerechtvaardigd is. Wat gebeurt er als de industrie niet meer waakzaam is? Lees verder om meer te weten te komen.

De voordelen van blockchain: mogelijke toepassingen in cybersecurity

Voordat we de hoge kwetsbaarheidsrisico’s en beveiligingslekken in blockchain bespreken, moeten we ons geheugen opfrissen met de potentiële hogere beloningen die het kan bieden.

Veilige overdracht van gegevens

Gegevens zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Daarom helpen data-analyses vele sectoren om nauwkeurige voorspellingen te doen over markttrends en -veranderingen. Data is ook wat de datawetenschap verbindt met blockchain. Als de datawetenschap voor voorspellingen dient, dient blockchain voor data-integriteit.

Er is een reden waarom 80% van de dataprofessionals gelooft dat blockchain de rest van het decennium de grootste impact zal hebben op de veilige opslag en overdracht van gegevens. Blockchain kan gegevens beschermen dankzij een innovatieve coderingsfunctie die ongeoorloofde toegang tot gegevens tijdens de overdracht voorkomt, waardoor de toegang van kwaadwillende actoren wordt voorkomen. En omdat veel cybercriminelen tijdens de overdracht gegevens onderscheppen, kan dit voordeel zeer nuttig zijn om cruciale informatie te beschermen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen