Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf

De gezamenlijke bedrijfsvoering voor de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden heeft adresgegevens van hun ambtenaren gedeeld met een schoonmaakbedrijf. Dat meldt Omroep Gelderland. Zo kon het schoonmaakbedrijf de ambtenaren een pakketje met schoonmaakartikelen op hun privé-adres sturen.

Die overkoepelende organisatie, De Connectie, sloot een contract af met schoonmaakbedrijf Asito. Een woordvoerder van Gemeente Arnhem legt uit dat Asito zich als nieuwe schoonmaakdienstverlener op ludieke wijze wilde voorstellen aan de ambtenaren. “Met een pakketje met daarin onder meer schoonmaakdoekjes en handgel. Het was de bedoeling dat pakketje bij iedereen op het bureau neer te zetten, maar omdat iedereen thuiswerkt, had dat geen zin.”

‘Datalek van jewelste’

In totaal ontvingen ongeveer duizend ambtenaren van De Connectie en de gemeente Arnhem post van Asito. “Een welkomstpakket”, vertelde een anonieme bron aan Omroep Gelderland. Die verbaasde zich erover thuis post te ontvangen van een commercieel bedrijf. Na interne vragen werd duidelijk dat adresgegevens van medewerkers met het bedrijf zijn gedeeld. Ambtenaren kregen daarover vervolgens een mail met daarin excuus van De Connectie, plus de belofte dat de privégegevens worden verwijderd. “Een datalek van jewelste”, stelt de tipgever.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen