Skip to main content

Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC

De afgelopen maanden is de minister van JenV in samenspraak met andere betrokken ministers nagegaan of er aanvullingen nodig zijn op de huidige wettelijke taken en bevoegdheden van het NCSC om informatie te delen. Hierover heeft hij een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Zoals onder andere blijkt uit het Cyber Security Beeld Nederland 2020, is de digitale dreiging permanent. Daarnaast misbruiken allerlei actoren het digitale domein voor cyberaanvallen die onze maatschappij gedurende korte of langere tijd kunnen verlammen. Verhoging van de digitale weerbaarheid blijft de belangrijkste maatregel om deze risico’s te beheersen. Ook in de toekomst zal een stevige inzet op digitale weerbaarheid noodzakelijk blijven.

Landelijk Dekkend Stelsel

Op basis van de Wbni is het de primaire taak van het NCSC om vitale aanbieders en Rijksoverheidsorganisaties in geval van dreigingen en incidenten met betrekking tot hun netwerk- en informatiesystemen te informeren, adviseren en indien nodig bijstand te verlenen. Uiteraard is digitale veiligheid ook voor organisaties die geen vitale aanbieder of Rijksoverheid zijn van belang. Daarom heeft het kabinet sinds 2018 ingezet op de ontwikkeling van het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS) van cybersecurity samenwerkingsverbanden, zodat ook die andere organisaties via het LDS zo goed mogelijk kunnen worden voorzien van relevante dreigingsinformatie.

Het LDS is een belangrijk instrument om informatie-uitwisseling mogelijk te maken. Tegelijkertijd is het LDS als onderdeel van de Nederlandse cybersecurityaanpak nog steeds in opbouw. Vanwege de snelle ontwikkelingen op het digitale vlak is bekeken of aanvullingen op de wettelijke taken en bevoegdheden van het NCSC op dit gebied nodig zijn.

Mogelijke wijzigingen Wbni

De minister vindt dat obstakels bij informatiedeling door het NCSC onwenselijk zijn. Daarom wordt op dit moment bekeken of de Wbni op een aantal punten moet worden gewijzigd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen