Door een merkwaardige samenloop van omstandigheden heeft de directeur van een Rotterdamse basisschool de documenten van 25 kinderen van andere scholen kunnen inzien. De man heeft de fout direct gemeld bij de verantwoordelijke organisatie. Die heeft het lek, dat inmiddels is gedicht, gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
De fout zat in het platform Onderwijs Transparant (OT). Via dat platform delen onderwijsinstellingen onder meer de documenten (over prestaties en zorg) van kinderen die van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Daar ging het ook in dit geval om, de gelekte gegevens kwamen uit 2020. De 25 kinderen van wie de schoolresultaten op de verkeerde plek terecht kwamen, zaten op scholen in Rotterdam, Dordrecht, Waterland (Noord-Holland) en Haaglanden.
244 documenten
Volgens een woordvoerder van OT ging het om 244 documenten van de 25 leerlingen, waaronder NIO-toetsen, adviezen en meer. Die waren vorig jaar door een bug in het systeem aangemaakt, zonder dat de stukken aan een dossier van een leerling waren gekoppeld. De documenten bleven al die tijd onopgemerkt. Tot de directeur van de Rotterdamse basisschool vrijdag inlogde en op de stukken stuitte. Hij meldde het probleem vervolgens bij OT.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!