Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker stelt dat bewustwording van groot belang is om datalekken te voorkomen. De Autoriteit Persoonsgegevens speelt daarbij een prominente rol, omdat voorlichting op dit vlak tot haar wettelijke taken behoort. Het kabinet gaat zich inzetten voor vergroting van het privacybewustzijn.

Dat schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Toezichthouder ongerust over stijging datadiefstallen

Begin maart luidde de Autoriteit Persoonsgegevens de noodklok. In haar jaarverslag stelde de toezichthouder vast dat het aantal datadiefstallen afgelopen jaar met 30 procent was toegenomen ten opzichte van 2019. Alles bij elkaar opgeteld ontving de privacywaakhond 1.173 datalekmeldingen.

Het aantal privacyklachten van burgers, bedrijven en andere organisaties kwam in heel 2020 uit op 25.950. Dat zijn er bijna 2.000 minder dan in 2019. Deze daling is volgens bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen te verklaren doordat de klachtenlijn onderbezet was. Tevens vermoedt hij dat burgers zijn ontmoedigd om een klacht in te dienen, omdat de behandeling ervan gemiddeld een half jaar op zich laat wachten. De enorme wachttijd wordt veroorzaakt door een gebrek aan personeel en budget, een standpunt dat hij eerder deze week nog eens herhaalde op BNR Nieuwsradio.

Wolfsen gaf aan zich grote zorgen te maken over de explosieve toename van het aantal datadiefstallen en hacks. “Mensen vertrouwen hun persoonsgegevens toe aan organisaties, ervan uitgaande dat zij er zorgvuldig mee omgaan. Helaas is dat niet altijd het geval en had groot leed gemakkelijk voorkomen kunnen worden met goede beveiliging”, aldus de voorzitter van de toezichthouder. Tweestapsverificatie zou in zijn ogen overal de standaard moeten zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen