Gartner belicht acht trends rond security en risk management

Gartner adviseert security- en risk management-leiders dit jaar rekening te houden met een achttal trends. Deze duiken op nu COVID-19 digitale business transformaties versnelt en traditionele securitymethoden onder druk zet.

“De eerste uitdaging is een skills gap. 80% van de organisaties melden dat zij moeite hebben securityprofessionals te vinden en in te huren. 71% stelt dat dit impact heeft op hun vermogen securityprojecten af te leveren binnen hun organisatie”, zei Peter Firstbrook, research vice president bij Gartner, tijdens de Gartner Security & Risk Management Summit.

Trend 1: Cybersecurity mesh

Cybersecurity mesh is een moderne securityaanpak die bestaat uit het uitrollen van beheermaatregelen waar deze het meest nodig zijn. In plaats van iedere securitytool in een silo te draaien zorgt een cybersecurity mesh dat tools samenwerken. Zo ontstaat een fundering van securitydiensten en gecentraliseerd beleidsmanagement en -orchestratie.

Trend 2: Identity-first security

Al jaren is het ideaal iedere gebruiker op ieder moment en vanaf iedere locatie toegang te geven tot data, applicaties en systemen. Door culturele en technische verschuivingen in combinatie met het toegenomen thuiswerken door de COVID-19 pandemie wordt dit nu steeds meer realiteit. Identity-first security stelt identiteit centraal in het securityontwerp en vraagt om een grote verschuiving ten opzichte van het traditionele LAN edge ontwerpdenken.

Trend 3: Security voor thuiswerkers

64% van de werknemers is volgens de 2021 Gartner CIO Agenda Survey inmiddels in staat vanuit huis te werken. 30 tot 40% blijft naar verwachting ook na de pandemie thuiswerken. Voor veel organisaties vraagt deze verschuiving om een totale vernieuwing van het securitybeleid en -tools. Zo moet endpoint security naar de cloud verhuizen. Ook beleid voor databescherming, disaster recovery en backup moet tegen het licht worden gehouden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen