Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?

De Middellandse –Zee lobby lijkt te zijn geslaagd. Het Corona paspoort komt er naar alle waarschijnlijkheid voor alle Europeanen. Er blijft nog wel onzekerheid over de wijze hoe het zogenaamde ‘groene’ certificaat de lading dekt.

Op 17 maart heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een Europese Verordening voor een digitaal ‘groen’ certificaat gebaseerd op artikel 21 Verdrag van de Europese Unie en artikel 41 van het Europese Handvest aangaande het veilige vrij verkeer van personen zonder grenscontroles. Het betreft hier dus een verordening, dwingend voor alle Lidstaten en directe werking voor alle Europese burgers. Met dit certificaat zou vanaf juni binnen de EU het vrije verkeer tijdens de COVID-19-pandemie mogelijk moeten zijn zonder testen of nadere controles. Als de veiligheid gegarandeerd wordt is er immers geen enkele reden om het vrije verkeer te belemmeren (1).

Het positieve aspect is dat in dit voorstel het Digitaal paspoort niet alleen een bewijs dat een persoon is ingeënt tegen COVID-19, maar ook degenen die een negatief testresultaat hebben gekregen of hersteld is van COVID-19. Het certificaat zal gratis beschikbaar zijn, digitaal of op papier. Het bevat een QR-code om de veiligheid en authenticiteit van het certificaat te garanderen. De Commissie geeft verder aan dat er een zogenaamde gateway zal worden gebouwd om ervoor te zorgen dat alle certificaten in de hele EU kunnen worden geverifieerd en de lidstaten hierdoor worden ondersteund bij de technische implementatie van certificaten. Onzeker punt is dat de lidstaten verantwoordelijk blijven om zelf te beslissen op welke wijze van de volksgezondheidsbeperkingen voor reizigers kan worden afgezien.

Persoonsgegevens

Dat betekent dat de bedoeling van de Verordening, namelijk het harmoniseren van vrijstellingsbewijzen om te reizen tijdens Coronatijd en het vermijden van fraude en misbruik toch weer enigszins onderuit wordt gehaald als de inhoud en de mogelijkheden van het certificaat per land kan variëren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.
Security by Design concreet gemaakt
Met de komst van de AVG in 2018, is er ook veel aandacht voor de begrippen ‘Privacy by Design’ en ‘Security by Design’. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en waarom is het zo belangrijk? In deze blog wil ik graag specifiek ingaan op Security by Design.
Mobile Device Management: MDM, MAM en Windows 10
Vanuit de BIO is het helder dat je een vorm van beheer dient te voeren op apparaten, waaronder mobiele apparaten als telefoons, tablets en laptops. Welke mogelijkheden heb je daar eigenlijk tot je beschikking voor iOS, Android en Windows 10?

Meer recente berichten

Google Analytics krijgt privacy-update, minder cookies nodig
Verder lezen
Masterclasses informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuw kabinet: kom met een visie voor een toekomstbestendige digitale infrastructuur
Verder lezen
CBS: Relatief veel datalekken in gezondheidszorg
Verder lezen
Slagkracht AIVD en MIVD – De wet dwingt, de tijd dringt, de praktijk wringt
Verder lezen
Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen
Verder lezen
Naar een gemeente met alleen nog veilige wachtwoorden (webinar)
Verder lezen
De digitale gemeente: Sleutel ligt in verbinding beleid en uitvoering
Verder lezen
Praktische problemen bij het afknippen van hashes
Verder lezen
Lets talk about hacks – Strategische keuzes rondom cybersecurity
Verder lezen