Containerschepen vol data verlaten het land

De afgelopen week herinnerde ons er weer eens aan dat iedereen online wél iets te verbergen heeft. Persoonsgegevens van miljoenen mensen die een oproep voor de APK-keuring kregen van hun garage, liggen op straat. Namen, mailadressen, kentekens, geboortedata, nummerborden – allemaal gegevens die goed van pas komen als je een mooie auto zo efficiënt mogelijk wilt stelen, of een indruk wilt krijgen wie welke dure auto waar precies voor de deur heeft staan. Het gedupeerde bedrijf, RDC, meldde het datalek netjes bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daar ligt al een stapel van 23.976 gemelde lekken van afgelopen jaar.

Deze data, die eigenlijk geheim hadden moeten blijven maar toch openbaar werden, houden ook de politiek volop bezig. De vers geïnstalleerde Kamerleden en fractievoorzitters konden meteen lijntjes trekken tussen transparantie en vertrouwelijkheid. Dit alles kwam in beweging door de onbedoeld openbaar gemaakte documenten van de verkenners Jorritsma en Ollongren, die de Kamer na de verkiezingen had aangesteld. Hun verslagen van gesprekken, scenario’s of voorstellen gaven een inkijkje in een doorgaans bewust vertrouwelijk gehouden proces.

Hoewel herstel van politiek vertrouwen niet eenvoudig zal zijn, putte ik toch een klein beetje hoop uit alle commotie. Ik hoop dat – nu de gevoeligheid van informatie zo zichtbaar is geworden – misschien ook in andere gevallen wat bewuster met gegevens zal worden omgegaan. Ik hoop ook dat de Kamer hierin de regie neemt. En dat er op het hoogste politieke niveau meer verontwaardiging komt over het feit dat informatie(systemen) in de praktijk zwaar onvoldoende beschermd worden. Er moet een oplossing komen voor de ongekende kwetsbaarheid van data van burgers in ons land.

Zou het gebrek aan ophef of Kamerdebatten over ongewild gelekte data liggen in het feit dat we ons door alle abstracties de omvang van ‘gegevens van miljoenen Nederlanders’ niet kunnen voorstellen? Hoeveel A4’tjes zijn dat, vol informatie die leesbaar is door mensen voor wie het niet bedoeld is?

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen