Skip to main content

Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen

Wie zaterdag 4 mei tijdens Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wil staan, moet zich vooraf aanmelden om een plek te reserveren. Dat heeft het Nationaal Comite 4 en 5 mei aangekondigd. Er gelden strengere veiligheidsmaatregelen, omdat men bang is dat de herdenking wordt verstoord door demonstranten.

Door de oorlog in Gaza is de sfeer extra gespannen. Vorige week werd al bekend dat er in plaats van de gebruikelijke 20.000 slechts 10.000 mensen op het centrale plein in Amsterdam terechtkunnen. Ook worden alle mensen gefouilleerd en mogen er geen vlaggen of borden mee de Dam op.

Het verplicht reserveren van een plek was vorige week bij de presentatie van de nieuwe maatregelen nog niet ter sprake gekomen. Een woordvoerder van het Nationaal Comite 4 en 5 mei zegt dat dit de afgelopen dagen is bedacht om de bezoekersstromen zo goed mogelijk te begeleiden. Wie zaterdag om 20.00 uur op de Dam wil staan, moet vooraf kiezen voor een van de drie zijden en krijgt een tijdslot om naar binnen te gaan. We willen voorkomen dat mensen om 19.45 uur nog voor de hekken staan en de Dam niet meer opkomen.

Daarnaast was het Comite bang dat door de beperktere ruimte veel mensen al om 17.30 uur naar de Dam zouden komen, waardoor het snel vol zou zijn. Met de nieuwe maatregel wordt voorkomen dat mensen die van ver komen teleurgesteld worden en niet meer bij de herdenking kunnen zijn.

Geen screening

Het Comite zegt dat de bezoekers die zich aanmelden niet gescreend zullen worden. Ze moeten een naam en e mailadres opgeven, waarna zij het toegangsbewijs ontvangen. Dat is het minimale wat nodig is voor een reservering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen