Skip to main content

Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen

Wie zaterdag 4 mei tijdens Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wil staan, moet zich vooraf aanmelden om een plek te reserveren. Dat heeft het Nationaal Comite 4 en 5 mei aangekondigd. Er gelden strengere veiligheidsmaatregelen, omdat men bang is dat de herdenking wordt verstoord door demonstranten.

Door de oorlog in Gaza is de sfeer extra gespannen. Vorige week werd al bekend dat er in plaats van de gebruikelijke 20.000 slechts 10.000 mensen op het centrale plein in Amsterdam terechtkunnen. Ook worden alle mensen gefouilleerd en mogen er geen vlaggen of borden mee de Dam op.

Het verplicht reserveren van een plek was vorige week bij de presentatie van de nieuwe maatregelen nog niet ter sprake gekomen. Een woordvoerder van het Nationaal Comite 4 en 5 mei zegt dat dit de afgelopen dagen is bedacht om de bezoekersstromen zo goed mogelijk te begeleiden. Wie zaterdag om 20.00 uur op de Dam wil staan, moet vooraf kiezen voor een van de drie zijden en krijgt een tijdslot om naar binnen te gaan. We willen voorkomen dat mensen om 19.45 uur nog voor de hekken staan en de Dam niet meer opkomen.

Daarnaast was het Comite bang dat door de beperktere ruimte veel mensen al om 17.30 uur naar de Dam zouden komen, waardoor het snel vol zou zijn. Met de nieuwe maatregel wordt voorkomen dat mensen die van ver komen teleurgesteld worden en niet meer bij de herdenking kunnen zijn.

Geen screening

Het Comite zegt dat de bezoekers die zich aanmelden niet gescreend zullen worden. Ze moeten een naam en e mailadres opgeven, waarna zij het toegangsbewijs ontvangen. Dat is het minimale wat nodig is voor een reservering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen