Skip to main content

Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen

Wie zaterdag 4 mei tijdens Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wil staan, moet zich vooraf aanmelden om een plek te reserveren. Dat heeft het Nationaal Comite 4 en 5 mei aangekondigd. Er gelden strengere veiligheidsmaatregelen, omdat men bang is dat de herdenking wordt verstoord door demonstranten.

Door de oorlog in Gaza is de sfeer extra gespannen. Vorige week werd al bekend dat er in plaats van de gebruikelijke 20.000 slechts 10.000 mensen op het centrale plein in Amsterdam terechtkunnen. Ook worden alle mensen gefouilleerd en mogen er geen vlaggen of borden mee de Dam op.

Het verplicht reserveren van een plek was vorige week bij de presentatie van de nieuwe maatregelen nog niet ter sprake gekomen. Een woordvoerder van het Nationaal Comite 4 en 5 mei zegt dat dit de afgelopen dagen is bedacht om de bezoekersstromen zo goed mogelijk te begeleiden. Wie zaterdag om 20.00 uur op de Dam wil staan, moet vooraf kiezen voor een van de drie zijden en krijgt een tijdslot om naar binnen te gaan. We willen voorkomen dat mensen om 19.45 uur nog voor de hekken staan en de Dam niet meer opkomen.

Daarnaast was het Comite bang dat door de beperktere ruimte veel mensen al om 17.30 uur naar de Dam zouden komen, waardoor het snel vol zou zijn. Met de nieuwe maatregel wordt voorkomen dat mensen die van ver komen teleurgesteld worden en niet meer bij de herdenking kunnen zijn.

Geen screening

Het Comite zegt dat de bezoekers die zich aanmelden niet gescreend zullen worden. Ze moeten een naam en e mailadres opgeven, waarna zij het toegangsbewijs ontvangen. Dat is het minimale wat nodig is voor een reservering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen