Skip to main content

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens

Bedrijven worden tegenwoordig dagelijks geconfronteerd met cyberaanvallen. En wanneer aanvallers binnen raken, krijgen ze toegang tot heel wat persoonlijke informatie over de klanten van het getroffen bedrijf. Fors investeren in cybersecurity is voor elk bedrijf dan ook een must. Maar bij een datalek is er nog een laatste strohalm waar vandaag te weinig over nagedacht wordt: zijn al die persoonlijke gegevens wel nodig?

We horen steeds vaker verhalen over cyberaanvallen waarbij persoonsgegevens van miljoenen klanten buit worden gemaakt. Zo werd VF Corporation, het moedermerk van The North Face, enkele maanden geleden nog getroffen door een datalek. De gegevens van maar liefst 35 miljoen klanten werden te grabbel gegooid: e mailadressen, namen, telefoonnummers en verzendadressen. Aan de bank en kredietkaartgegevens zijn de cybercriminelen gelukkig niet geraakt.

Cyberaanvallers verdienen tonnen geld met gestolen persoonsgegevens, bijvoorbeeld door de data via het dark web aan andere cybercriminelen te verkopen. Die maken op hun beurt misbruik van de data. Data is big business, ook in de cyber onderwereld. Met die data verzenden cybercriminelen geloofwaardige phishing mails. Of ze krijgen dankzij de gegevens toegang tot andere accounts. Wanneer je al helemaal pech hebt, nemen de criminelen zelfs je identiteit over en bestellen ze spullen uit jouw naam, met jouw geld.

Zijn die persoonsgegevens wel nodig?

Zoals gezegd: data is big business. Bedrijven verzamelen volop persoonsgegevens om hun diensten te verbeteren. Dat lijkt onschuldig, maar kan zware gevolgen hebben. Als een bedrijf het niet zo nauw neemt met de security regels en een laatste update niet tijdig heeft uitgevoerd, is een cybercrimineel zo binnen. En dan is het niet moeilijk om aan die data te geraken. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen