Skip to main content

Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving

Enkele grote Europese cloudproviders en gebruikers zijn niet opgezet met de Belgisch, Europese plannen om de regels rond de beveiliging van data te versoepelen. Dat vormt risico s, maar geeft hen ook meer concurrentie.

In een open brief vragen verschillende bedrijven, waaronder Proximus, Airbus, OVH, Sopra Steria, Orange, EDF, Capgemini en Deutsche Telekom, dat Europa het cybersecurity certification scheme voor clouddiensten, kortweg EUCS, herbekijkt. Die classificatie moet bedrijven en overheden helpen om de geschikte aanbieder te kiezen om hun data te verwerken of bewaren.

De ondertekenaars stellen dat de meest recente versie van dat plan veel soepeler is, waardoor Amerikaanse of Chinese aanbieders vlotter in aanmerking komen. Dat creeert een risico op illegale datatoegang op basis van buitenlandse wetten, vrezen ze.

Samen met Europees bedrijf

In eerdere versies was EUCS veel strenger en moest een Amerikaans bedrijf via een joint venture of nauwe samenwerking met een Europees bedrijf haar diensten aanbieden. Zoals het er nu uitziet moet dat niet. Maar landen zoals de VS hebben ook wetten die hen toelaten om de data van hun eigen spelers in te kijken, wat kan betekenen dat data van Europese bedrijven of instellingen die bij een Amerikaanse speler worden bewaard of verwerkt, mogelijk kunnen ingekeken worden door de Amerikaanse overheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen