Skip to main content

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity

De snelle toepassing van tools voor kunstmatige intelligentie maakt ze mogelijk tot zeer waardevolle doelwitten voor kwaadwillende cyberactoren, zo waarschuwt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, National Security Agency, in een recent rapport.

Kwaadwillenden die gevoelige gegevens of intellectueel eigendom willen stelen, kunnen proberen om de AI systemen van een organisatie te coopteren, aldus het rapport met tips om AI veilig te gebruiken. De NSA raadt daarin organisaties aan om defensieve maatregelen te nemen, zoals het bevorderen van een beveiligingsbewuste cultuur om het risico op menselijke fouten te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de AI systemen van de organisatie worden gehard om beveiligingslekken en kwetsbaarheden te voorkomen.

Staatsgelieerde groepen grijpen AI aan

AI biedt ongekende mogelijkheden, maar kan ook kansen bieden voor kwaadaardige activiteiten, zei NSA Cybersecurity Director Dave Luber in een persbericht. Het rapport komt te midden van groeiende zorgen over potentieel misbruik van AI technologieen, met name generatieve AI, waaronder het razend populaire ChatGPT model van het door Microsoft gesteunde OpenAI.

In februari zei OpenAI in een blogpost dat het de accounts van vijf aan de staat gelieerde bedreigingsgroepen had beeindigd die de grote taalmodellen van de startup gebruikten om de basis te leggen voor kwaadaardige hackpogingen. Het bedrijf handelde in samenwerking met bedreigingsonderzoekers van Microsoft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen