Notarissen al dagen offline door hack bij leverancier

Sinds afgelopen vrijdag zijn notariskantoren lam gelegd door een hack bij een ICT-leverancier. Op 19 april hebben bijna 100 notarissen geen akten kunnen passeren. De notariskantoren kunnen niet digitaal werken en hebben daardoor ook geen toegang tot contactinformatie van hun klanten. Het informeren van klanten gaat daardoor ook niet helemaal goed.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bericht over de onmacht van 96 notarissen om vandaag (maandag) akten te passeren. De notarissen zijn indirect slachtoffer van een hack, meldt de beroepsvereniging. Het indirecte zit erin dat de hack is gepleegd bij een ICT-leverancier van de diverse notarissen. Het Financieel Dagblad weet te melden dat dit het bedrijf Managed IT is. De website van dat bedrijf functioneert momenteel niet, weet AG Connect te bevestigen.

Beheer, beveiliging

Uit een eerder gecachte versie van die site valt op te maken dat deze ICT-partij diverse digitale diensten biedt. Deze lopen uiteen van applicaties en communicatie (zoals video-vergaderen), via infrastructuur en structureel IT-beheer, tot werkplekken en beveiliging. “Veilig en onbezorgd werken vereist een serieuze en robuuste IT-beveiliging”, aldus de omschrijving op de site van Managed IT.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen