Skip to main content

Informatiebeveiliging Rijk nog niet op orde

In 2020 zijn er bij ministeries en de Hoge Colleges van Staat verschillende incidenten geweest op het gebied van informatiebeveiliging. WhatsApp-accounts van zowel Eerste als Tweede Kamerleden en ambtenaren van ministeries zijn door criminelen overgenomen, bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken was sprake van een mogelijk datalek en het veilig gebruik van applicaties voor videovergaderingen was onvoldoende gegarandeerd.

Wereldwijd zijn overheden vrijwel dagelijks doelwit van cyberaanvallen, zo ook de publieke sector in Nederland. Het massale thuiswerken in 2020 bracht nieuwe risico´s met zich mee. In het licht van deze en andere permanente dreigingen oordeelt de Algemene Rekenkamer over de informatiebeveiliging van ministeries en Hoge Colleges van Staat. Bij 11 van de 18 onderzochte organisaties is die nog niet op orde.

WhatsApp-accounts overgenomen

Uit het rijksbrede onderzoek naar informatiebeveiliging blijkt dat afgelopen jaar criminelen erin slaagden de WhatsApp-accounts te hacken van tenminste vijf Tweede Kamerleden, een Eerste Kamerlid, topambtenaren van het Ministerie van EZK en verschillende medewerkers van bijna alle ministeries. Het ging de aanvallers om geld, maar het is denkbaar dat het ook om informatie had kunnen gaan. Dit onderstreept het belang van permante aandacht en bewustwording voor veilig gebruik van WhatsApp op alle niveaus binnen de rijksoverheid.

Mogelijk datalek bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Algemene Rekenkamer heeft bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken een mogelijk datalek geconstateerd. Het ging om persoonsgegevens zoals namen, adressen, bankgegevens en medische informatie van ruim 18.000 personen die tijdens de coronacrisis in het buitenland verbleven en terug wilden keren naar Nederland. Deze persoonsvertrouwelijke gegevens hadden alleen voor een kleine groep gemachtigden toegankelijk mogen zijn, maar bleken ook in te zien door veel andere medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft het datalek gedicht. Aanvullend technisch onderzoek wees uit dat in de praktijk alleen bevoegden de informatie hadden geraadpleegd. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen