DigiD en MijnOverheid vaker doelwit cybercriminelen

Logius verwijderde in de eerste maanden van 2021 meer dan 13.000 DigiD-accounts om misbruik door cybercriminelen te voorkomen. Dat is ruim 13 keer meer dan voorgaande jaren. Daarnaast haalde Logius sinds de start van de coronapandemie al meer dan 2.500 DigiD-phishingsites offline.

Phishing en malware

Sinds de coronapandemie is in Nederland een duidelijke toename te zien in het aantal cyberaanvallen via phishing en malware. Mensen ontvangen soms een sms of een mail uit naam van DigiD of MijnOverheid. Vaak staat daarin dat men geld kan terugkrijgen van bijvoorbeeld de Belastingdienst of zorgverzekeraar. Er worden ook regelmatig DigiD-gegevens aangetroffen op servers van criminelen die zijn verzameld via malware, een verzamelnaam voor schadelijke software.

Logius helpt gebruikers

Getroffen gebruikers van DigiD krijgen daarover een brief.  Daarin staat waarom het account is verwijderd en hoe ze een nieuwe DigiD kunnen aanvragen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen