Skip to main content

Digitale identiteit als Nederlandse troefkaart in Europa

De Europese Commissie stelt een nieuwe Europese digitale identiteit voor. Die identiteit is een essentieel onderdeel van de eigen digitale autonomie, om te voorkomen dat we hier straks moeten kiezen tussen inloggen met AppleID of met WeChat. Dit voorstel van de Commissie biedt unieke kansen voor Nederland, want wij hebben al precies wat de Commissie wil, namelijk de IRMA app.

Op 3 juni publiceerde de Europese commissie een voorstel voor een Europese Digitale Identiteit. Deze identiteit krijgt de vorm van een wallet app, waarin Europese burgers attributen over zichzelf kunnen verzamelen, die dan in heel Europa bruikbaar zijn. Het gaat onder andere om je naam, geboortedatum, opleiding, rijbewijs, gezinssituatie, vertegenwoordiging. Dit Europese initiatief moet een impuls geven aan de digitale economische activiteiten in Europa door het bieden van zekerheid bij digitale transacties, via authenticatie en digitale ondertekening. De eigen plannen moeten de Europese digitale autonomie versterken, techkolonialisme vermijden, en empowerment van burgers bewerkstelligen.

Voor degene die de ontwikkelingen op het gebied van digitale identiteit volgt is het duidelijk: de Europese Commissie heeft het gedachtengoed geadopteerd waarop de Nederlandse IRMA app (irma.app) gebaseerd is. IRMA is precies zo’n wallet app als de EU wil, waarin de gebruiker attributen van zichzelf verzamelt, uit betrouwbare bronnen, die vervolgens door de gebruiker zelf in verschillende combinaties getoond kunnen worden (selective disclosure), voor authenticatie en ondertekening. Inderdaad, het Europese eID voorstel is bedoeld als modernisering van het bestaande eIDAS kader, dat onder ander verschillende zekerheidsnivo’s vastlegt voor inloggen en ondertekening. Vanuit IRMA is uitgebreide input geleverd voor de eIDAS-vernieuwing, via presentaties en documentatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen