Skip to main content

EU s digitale identiteit moet leren van de zwakheden in het coronacertificaat

Als we niet leren van de tekortkomingen van het EU Digitaal Corona Certificaat, zal de voorgestelde Europese digitale identiteit nooit haar volledige potentieel waarmaken. Betrek de private sector erbij voor een beter uitgebalanceerd ontwerp dat goed is voor alle spelers in het ecosysteem. Waarbij we rekening houden met privacy, veiligheid, interoperabiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Op 1 juli stelt de EU het Digitaal Corona Certificaat beschikbaar aan alle lidstaten. Het systeem is ontworpen om burgers de mogelijkheid te geven zich vrij te bewegen tijdens de coronapandemie. Het voorziet in een gecentraliseerde toegang die interoperabel is met alle nationale certificeringssystemen in de EU. Burgers kunnen met een smartphone-app (in Nederland: CoronaCheck) of een papieren document bewijzen dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of hersteld van het virus.

Gezien de snelheid van de ontwikkeling, deels op aandringen van (toerisme) afhankelijke lidstaten die deze zomer vakantiereizen mogelijk willen maken, verdient dit Europese coronacertificaat veel lof. Maar extra snelheid gaat gepaard met extra risico’s. Door de tijdsdruk zijn overhaaste beslissingen genomen. Daardoor bevat het systeem zwakke plekken op het gebied van privacy, veiligheid, en gebruiksvriendelijkheid. Het is een goede oefening geweest. Een oefening die een urgent probleem oplost en veilig reizen mogelijk maakt. Maar het levert belangrijke inzichten op die we moeten gebruiken bij de ontwikkeling en uitrol van de digitale identiteit.

De Europese digitale identiteit is een ambitieus initiatief van de EU dat voortbouwt op de bestaande eIDAS-regelgeving. Het voorziet in een structuur die burgers in staat stelt om met behoud van controle probleemloos nationale identiteiten en documenten te delen in alle lidstaten middels een ‘digitale portemonnee’. Dat maakt een groot scala aan activiteiten buiten de landsgrenzen een stuk eenvoudiger, zoals het volgen van een universitaire studie of het huren van een auto.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen